Documentarele britanice, proiectate la TVR Iaşi
Academia de gardă 28 februarie 2016 Niciun comentariu la Documentarele britanice, proiectate la TVR Iaşi 5Cea de-a VI-a ediţie „British Documentary” a început joi, 25 februarie, în Sala Studio a TVR Iaşi, primul documentar prezentat publicului fiind „David Bowie – cinci ani”, o producţie cu o durată de 90 de minute şi semnată de Francis Whately. Ieşenii vor avea ocazia să vizioneze, pînă pe data de 21 aprilie, cîte un documentar în fiecare seară de joi, începînd cu ora 18.00, fiecare fiind adus în faţa lor de către British Council România. „Noi, cei de la TVR Iaşi, am fost parteneri ai celor de la «British Documentary» în toate ediţiile care au avut loc în Iaşi. De această dată, sîntem şi gazde şi, mai mult decît atît, propunem cîteva şi dintre filmele noastre documentare sau chiar reportaje, cu o durată de pînă în 30 de minute, pentru a descoperi nume de realizatori ieşeni pe care publicul să le reţină”, a precizat Carmen Olaru, director TVR Iaşi.
Astfel, în fiecare seară de joi, documentarele britanice vor fi precendate de producţii scurte ale realizatorilor TVR Iaşi. Primul documentar, care a dat startul primei seri a festivalului, a fost „Tezic”, realizat de Violeta Gorgos. Printre celelalte producţii locale, care vor rula în Sala Studio, se vor număra şi documentare precum „Parisul lui Matei”, semnat de Andreea Ştiliuc, sau „Culorile lui Gheorghe Ciobanu”, semnat de Carmen Olaru. „De această dată, la intrarea în sală, fiecare spectator va primi un cartonaş – un semn de carte pe care la fiecare participare va primi o ştampilă care să ateste participarea persoanei respective la festival. La cinci ştampile, spectatorul va primi o reducere la biblioteca British Council”, a menţionat Elena Crăciun, reprezentanta British Council Iaşi.
Documentarele britanice aduse la Iaşi în cadrul acestei ediţii, nominalizate sau cîştigătoare ale premiilor acordate la Festivalul de film documentar „Grierson”, din Marea Britanie, propun nume precum „Metroul londonez: o istorie necunoscută”, realizat de James House, „Tolstoi – o viaţă tulburătoare”, realizat de Rupert Edwards, sau „În căutarea lui Sugar Man”, semnat de Malik Bendjelloul, iar intrarea la fiecare proiecţie este gratuită.
Adaugă un comentariu