Două decenii de sărbătoare a libertății
Academia de gardă 13 decembrie 2009 Niciun comentariu la Două decenii de sărbătoare a libertății 3Pentru două zile, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) va avea loc „Sărbătoarea libertății”, un proiect cultural care marchează 20 de ani de la căderea comunismului în România. Conform purtătorului de cuvînt al UAIC, acțiunea de anul acesta a fost concepută într-un mod diferit față de cele din anii precedenți, nu în ideea de a comemora victimele Revoluției, ci pentru a evidenția beneficiile cîștigate în cei 20 de ani care au urmat.
Astfel, „Sărbătoarea libertății” va debuta luni dimineața, 14 decembrie, la ora 10.30, în Sala Pașilor Pierduți, cu vernisajul „Expozitiei libertății”: „Ne-am gîndit să facem o expoziție în care să fie prezente lucruri care astăzi pot părea banale, care sînt la îndemîna oricui, dar care înainte erau foarte greu de obținut. De exemplu, ce sărbătoare mare era cînd îți cumpărai o pereche de blugi, iar astăzi ai toate modelele la care te poți gîndi”, a spus Mădălina Cocea, responsabil de promovare și relația cu presa al UAIC.
La expoziție au contribuit Ioana Avădani, Costi Rogozanu, Eugen Istodor, Emil Brumaru, Ion Caramitru, Lucian Mândruță și alte personalități sau lideri de opinie de după 1990. Aceștia au trimis fie o butelie, fie cărți „occidentale”, cafea sau alte lucruri care acum par firești, dar care au o poveste în spate ce datează de pe timpul lui Ceaușescu.
Tot în cadrul acestei expoziții, va exista un „colț al libertății de exprimare”, o platformă în care fiecare va fi liber să vorbească despre orice. „În felul acesta sărbătorim cel mai mare drept dobîndit, și anume cel de a gîndi și a spune ce credem. Dreptul la liberă exprimare”, a adăugat Mădălina Cocea. Expoziția va putea fi vizitată pe parcursul celor două zile de evenimente, iar intrarea va fi liberă.
Decrețeii au plătit prețul libertății
În aceeași zi, de la ora 11.00, scriitorul Gabriel Liiceanu va susține o conferință în Aula Magna „Mihai Eminescu” a UAIC. Acesta va vorbi în calitate de fondator al Editurii Humanitas, prima editură din România care a tipărit cărți interzise în timpul regimului comunist. Subiectul principal al conferinței intitulate „Cum pătrunde spiritul în lume?” va fi libertatea de informare, unul dintre cele mai importante drepturi cîștigate după decembrie 1989.
Marți, 15 noiembrie, de la ora 11.00, Sala Senat a UAIC va găzdui dezbaterea „Prețul libertății”, la care sînt invitați studenți și profesori deopotrivă. Aceștia vor afla chiar de la foștii disidenți, printre care Ștefan Prutianu, Cassian Maria Spiridon, Luca Pițu, Vasile Vicol și Ionel Săcăleanu, însemnătatea libertății și a rezistenței la sistemul opresiv înainte de 1989.
„Sărbătoarea libertății” se va încheia cu o proiecție special destinată studenților, documentarul Născuți la comandă. Decrețeii din 2004, în regia lui Florin Iepan. Filmul vorbește despre soarta femeii în societatea comunistă și despre Decretul 770, prin care regimul lui Ceaușescu interzicea avortul. Proiecția va avea loc în Aula Magna „Mihai Eminescu”, marți, 15 decembrie, de la ora 18.00.
Alex VARNINSCHI
Adaugă un comentariu