Două decenii de sărbătoare a libertății

Academia de gardă Niciun comentariu la Două decenii de sărbătoare a libertății 3

Pentru două zile, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) va avea loc „Sărbătoarea libertății”, un pro­iect cultural care marchează 20 de ani de la căderea comunismului în Ro­mâ­nia. Conform purtătorului de cu­vînt al UAIC, acțiunea de anul acesta a fost concepută într-un mod diferit fa­ță de cele din anii precedenți, nu în ide­ea de a comemora victimele Re­vo­lu­ției, ci pentru a evidenția beneficiile cîș­tigate în cei 20 de ani care au urmat.

Astfel, „Sărbătoarea libertății” va debuta luni dimineața, 14 decembrie, la ora 10.30, în Sala Pașilor Pier­duți, cu vernisajul „Expozitiei li­ber­tății”: „Ne-am gîndit să facem o ex­poziție în care să fie prezente lucruri care astăzi pot părea banale, care sînt la îndemîna oricui, dar care înainte erau foarte greu de obținut. De exemplu, ce sărbătoare mare era cînd îți cum­părai o pereche de blugi, iar astăzi ai toate modelele la care te poți gîndi”, a spus Mădălina Cocea, responsabil de promovare și relația cu presa al UAIC.

La expoziție au contribuit Ioana Avădani, Costi Rogozanu, Eugen Isto­dor, Emil Brumaru, Ion Ca­ra­mi­tru, Lucian Mândruță și alte personalități sau lideri de opinie de după 1990. Aceștia au trimis fie o butelie, fie cărți „occidentale”, cafea sau alte lu­cruri care acum par firești, dar care au o poveste în spate ce datează de pe tim­pul lui Ceaușescu.

Tot în cadrul acestei expoziții, va exis­ta un „colț al libertății de exprima­re”, o platformă în care fiecare va fi li­ber să vorbească despre orice. „În felul aces­ta sărbătorim cel mai mare drept do­bîndit, și anume cel de a gîndi și a spu­ne ce credem. Dreptul la liberă ex­pri­mare”, a adăugat Mădălina Cocea. Ex­poziția va putea fi vizitată pe parcursul celor două zile de evenimente, iar intrarea va fi liberă.

Decrețeii au plătit prețul libertății

În aceeași zi, de la ora 11.00, scrii­to­rul Gabriel Liiceanu va susține o con­­ferință în Aula Magna „Mihai Emi­­nescu” a UAIC. Acesta va vorbi în calitate de fondator al Editurii Hu­ma­­nitas, prima editură din România care a tipărit cărți interzise în timpul re­­gimului comunist. Subiectul principal al conferinței intitulate „Cum pă­trun­­de spiritul în lume?” va fi liberta­tea de informare, unul dintre cele mai im­­portante drepturi cîștigate după de­cem­­brie 1989.

Marți, 15 noiembrie, de la ora 11.00, Sala Senat a UAIC va găzdui dez­­baterea „Prețul libertății”, la care sînt invitați studenți și profesori deo­po­tri­vă. Aceștia vor afla chiar de la foș­tii di­sidenți, printre care Ștefan Pru­ti­a­nu, Cassian Maria Spiridon, Lu­ca Pițu, Vasile Vicol și Ionel Să­că­lea­nu, în­semnătatea libertății și a re­zis­tenței la sis­temul opresiv înainte de 1989.

„Sărbătoarea libertății” se va în­che­­ia cu o proiecție special destinată stu­­denților, documentarul Născuți la co­­mandă. Decrețeii din 2004, în regia lui Florin Iepan. Filmul vorbește des­pre soarta femeii în societatea comuni­stă și despre Decretul 770, prin care re­­gimul lui Ceaușescu interzicea avor­­tul. Proiecția va avea loc în Aula Mag­na „Mihai Eminescu”, marți, 15 decembrie, de la ora 18.00.

Alex VARNINSCHI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top