Ecaterina Andronescu schimbă regulile în finanțarea cercetărrii
Academia de gardă 6 aprilie 2014 Niciun comentariu la Ecaterina Andronescu schimbă regulile în finanțarea cercetărrii 27
Comisia pentru Învățămînt din Camera Deputaților a Parlamentului vrea desființarea Unității Executive pentru Finanțarea Învățămîntului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). Aceasta a fost înființată în 2010 prin Ordonanța de Urgență 74 ca o agenție în subordinea Ministerului Educației, avînd printre atribuțiile principale gestionarea bugetelor și a activităților consiliilor consultative ale ministerului care au atribuții în învățămîntul superior și în cercetarea științifică. După ce Senatul a votat respingerea OUG 74/2010 în luna februarie, în martie președintele Traian Băsescu a trimis o cerere de reexaminare a legii care prevede desființarea acestei unități.
Miercurea trecută, pe 2 aprilie, această cerere a fost respinsă cu 14 voturi pentru de comisia condusă de Ecaterina Andronescu, aceasta justificînd, pentru ziarul Adevărul, că din momentul în care finanțarea cercetării a fost centralizată în această agenție, adică „de cînd există UEFISCDI, am auzit nemulțumiri din partea cercetătorilor și a institutelor de cercetare, lucru care se întîmplă cînd puterea de decizie aparține unei singure instituții”. Din universități, însă, lucrurile nu arată la fel. „Nu cred că această unitate este cauza nemulțumirilor acumulate. Ea nu a făcut decît să gestioneze, zic eu eficient, fondurile pentru proiecte de cercetare sau cele europene. Nu existența ei e sursa unor probleme structurale în învățămîntul superior și în cercetarea românească. Chiar dimpotrivă. Însă dacă ai în jur de 200 de milioane de euro pentru cercetare în 2013 și la fel în 2014 nu ai de unde să aloci mai mulți bani”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Acesta a amintit că printre neajunsurile cercetării în România se numără în continuare lipsa competițiilor pentru finanțarea proiectelor și reducerile de fonduri care s-au făcut în cazul proiectelor aflate în desfășurare. „În 2013 n-au fost competiții pe două mari componente, Resurse Umane și Idei. Cît despre centralism, acesta nu face bine în general, dar aici e vorba de fonduri publice și atunci trebuie să existe principii cît de cît accesibile, transparente, ca să spun așa”, a adăugat rectorul UAIC.
Dacă OUG 74/2010 va fi respinsă, UEFSCDI va fi dizolvată și Ministerul Educației va trebui să propună o formulă nouă prin care să se realizeze finanțarea proiectelor de cercetare din universitățile și institutele din România.
Adaugă un comentariu