Febra sesiunii ține vaccinurile la rece

Academia de gardă Niciun comentariu la Febra sesiunii ține vaccinurile la rece 2

Cabinetele medicale din cam­pu­­surile studențești ale Iașului ră­mîn cu dozele de vaccin în fri­gi­de­re. Conform Direcției de Să­nă­ta­te Pu­blică Iași (DSP), de la începutul anului și pînă a­cum, s-au vaccinat în jur de 250 de studenți. Medicii din cabinete cred că nu­mă­­­rul e mic pentru că studenții fie s-au vaccinat în timpul vacanței de iar­­nă, apelînd la medicii de familie din localitățile din care provin, fie în­­că nu s-au prezentat pentru vaccin din cauza examenelor din aceas­tă se­siune.

Totuși, în universi­tă­țile din Iași, campaniile de preve­ni­re a îm­bol­năvirii au fost lansate la în­­ce­pu­tul lunii decembrie 2009, dar do­­ze­le de vaccin primite atunci de ca­bi­ne­tele medicale nu au fost epu­i­zate nici pînă astăzi: din totalul de 750 de doze, peste 200 au ramas ne­fo­lo­si­te.

La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), la Ca­­binetul Medical Studențesc din că­­minul C8 al Complexului „Titu Ma­­iorescu” în perioada 4 – 17 ia­nu­a­rie a.c. au fost administrate în jur de 80 de doze de vaccin, iar în să­p­­tămîna 18-22 ianuarie a.c. nu s-a vac­­cinat nimeni, conform pre­ci­ză­ri­lor medicului primar dr. Carmen Că­rare. „Noi îi așteptăm în continuare. Nici un student care s-a vaccinat nu a prezentat efecte secunda­re”, a mai spus aceasta.

Nici la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași nici un student nu ­s-ar­ fi plîns de efectele se­cun­dare ale vaccinului antigripal, în­să săptămîna trecută doar cinci stu­denți au decis să se vaccineze. „Cî­nd a fost isteria în București, cu co­zile alea, dacă înainte venea unul pe zi, atunci veneau trei sau patru pe zi. Acum nu mai vin probabil pen­tru că sînt în sesiune”, a explicat dr. Dan Leca, medicul de la Po­li­cli­nica studențească din Campusul „Tu­dor Vladimirescu”. Din in­for­mațiile acestuia, la Politehnică, nu­­mărul celor vaccinați anul acesta a ajuns la 95 de persoane, dintre ca­re zece cadre didactice și cinci persoane din cadrul personalului auxi­liar, restul fiind studenți. „Anul aces­ta n-a fost înregistrat nici un caz de îmbolnăvire în rîndul studenților noștri, dar se anunță un nou val de îmbolnăviri la sfîrșitul lunii”, a adăugat dr. Dan Leca.

Medicii da, mediciniștii ba

La Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF) si­tuația nu este diferită. „Avem în to­tal 190 de studenți care s-au vaccinat, iar după vacanță, puțin mai mult de 90. În ciuda nebuniei de la Bu­curești, nu pot să spun că s-a in­ten­sificat ritmul vaccinărilor. Se apro­­pie și sesiunea, iar studenții nu prea mai au timp să vină. În plus, a fost vacanță și studenții s-au mai vac­cinat și acasă, pentru că, între timp, medicii de familie au primit și ei vaccinuri”, a afirmat dr. Adriana Popescu, medicul de la Cabinetul Medical Studențesc din Com­ple­xul „30 decembrie” al UMF.

Același lucru se petrece și la Uni­versitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Io­nes­cu de la Brad”, precum și la U­ni­­­versitatea de Arte „George E­ne­s­­cu”, unde s-au administrat 105 do­ze în acest an, însă doar 40% au fost solicitate de către studenți, res­tul au fost făcute cadrelor didactice. „Din cele 250 de doze primite pe 2 decembrie, mai avem 75 și nici nu cerem în curînd. Studenții nu par să fie interesați. Vaccinul ră­mî­ne singura metodă eficientă de prevenire a contaminării cu virusul A/H1N1. Toți studenții ar trebui să își facă vaccinul”, a completat me­di­­cul primar al cabinetului, Liviu Te­o­dor Căpățînă. În Iași, numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 322, iar cel al deceselor la nivelul țării este de 111.

***

Statistici la nivelul Iașului

Conform unui raport al Or­ga­nizației Mondiale a Să­nă­tă­ții, făcut public vineri, 22 ianuarie, România este singura țară din Europa în care numărul de îm­bolnăviri și al deceselor este în continuă creștere. Gripa por­ci­nă a început să stîrnească panică în rîndul po­pu­la­ți­ei odată cu moar­tea actorului Toni Te­cu­cea­nu, decedat pe 5 ianuarie. Eve­ni­men­tul a determinat un nu­măr ma­re de persoane să se vacci­ne­­ze, cre­înd astfel cozi la porțile spi­talelor ca­re efectuau vac­ci­nă­ri.

În Iași, con­form comunicatului de pre­să emis de DSP, nu­mai în săp­tă­mî­na 11 – 17 ianuarie au fost vaccinate 32.859 de per­soa­ne, mai mult de ju­mătate din nu­mă­rul to­tal al vaccinărilor efec­tuate în mu­nicipiu începînd cu da­ta de 31 no­iembrie 2009. Din­tre cele 62.680 de doze de vac­cin îm­po­tri­va vi­ru­su­lui de tip A/H1N1, doar 549 au fost ad­mi­ni­s­trate studenților, pînă la data de 17 ianu­a­rie.

Alex VARNINSCHI

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top