Festivalul educației a unit universitățile

Academia de gardă Niciun comentariu la Festivalul educației a unit universitățile 2

Prima ediție a Festivalul de Edu­cație „Iasi Educational Trade Show” (IETS) s-a desfășurat în perioada 1-3 iunie la Iași, studenții și elevii ieșeni, precum și cadrele didactice putînd să ia parte la o serie de activități edu­ca­țio­nale și culturale.

Evenimentul a fost organizat de AB Plus Events în colaborare cu cele cinci universități de stat ieșene, fiind sus­ți­nut de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS), demersul pornind „de la ideea că Iașul avea nevoie de o manifestație de o ase­menea amploare în care să fie încorporate mai multe activități cu tradiție deja”, a declarat Florentina Cojocaru, coordonator de proiect.

Pe parcursul celor trei zile de des­fă­șurare, în Sala Pașilor Pierduți a U­ni­versității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), instituțiile de învățămînt su­pe­rior și liceele ieșene și-au prezentat ofertele educaționale și editurile au ex­pus cele mai noi manuale și cărți de li­te­ratură și specialitate. La deschidere au luat parte rectorii și prorectorii celor cinci universități partenere, directorii ce­lor mai importante colegii din Iași, re­pre­zentanții instituțiilor culturale din județ, precum și reprezentanții MECTS.

Serile de 1 și 2 iunie au fost dedicate Galei Educației Ieșene, în cadrul căreia au fost premiați 18 studenți, mas­teranzi și doctoranzi ieșeni cu merite deosebite în mediul universitar. „Spec­tacolul de Gală este un regal al culturii menit să susțină și să premieze lumea academică – principala esență și re­sur­să a Iașului”, a precizat în deschiderea seratei Adrian Păduraru, prezentatorul evenimentului. Premiile în valoa­re de 500 de euro au fost acordate de sponsori, fiind premiați studenți de la toate cele cinci uni­versități.

De asemenea, în cea de a doua sea­ră, a avut loc Spectacolul de Gală „Cla­sic 300”, susținut de Filar­monica de Stat „Moldova” Iași, la care au interpretat soprana Mioara Cortez și violoniștii Gabriel Croitoru și Liviu Scrip­caru. Concertul de muzică clasică a a­dunat pe esplanada Uni­versității de Me­dicină și Farmacie „Grigore T. Po­pa” (UMF) aproape 2000 de persoa­ne. „Am organizat, credem noi, cel mai ma­re concert în aer liber din capitala Mol­dovei, la care au venit să interpreteze invitați foarte speciali”, a conchis Flo­rentina Cojocaru.

Festivalul de Educație s-a în­che­iat duminică, 3 iunie, cu Marșul Absol­ven­tului, eveniment inclus anul acesta în proiectul IETS, dar care este la a cin­cea ediție. Absolvenții universităților  ie­șene de stat au defilat pînă în fața Mitropoliei, unde au primit binecu­vî­n­tarea de la Înalt Prea Sfințitul Mi­tro­po­lit Teofan și Vica­rul Ștefan Lupu al Mitropoliei din Iași. Ceremonia s-a încheiat cu o reprezentație a corului Universității de Arte „Geor­ge Enes­cu” și intonarea imnului Gaudeamus.

Pentru prima ediție a Tîrgului de Educație IETS s-a creat deja un imn, o siglă a Iașului gîndită de organizatori fiind proiectată pentru prima dată în ul­tima seară de activități. Aceasta s-a în­che­iat cu un concert al trupei Taxi. Eve­ni­mentul este un preambul pentru Fes­ti­valul Internațional al Educației, care se va desfășura anul viitor, unde organizatorii vor pregăti mai multe activi­tăți.

Cristina BABII

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top