Fondatorul Catedrei de Teoria Mecanismelor și Robotică, prof. univ. dr. Vasile Merticaru, s-a stins din viață

Academia de gardă Niciun comentariu la Fondatorul Catedrei de Teoria Mecanismelor și Robotică, prof. univ. dr. Vasile Merticaru, s-a stins din viață 92
Fondatorul Catedrei de Teoria Mecanismelor și Robotică, prof. univ. dr. Vasile Merticaru, s-a stins din viață

Prof. univ. dr. Vasile Merticaru s-a stins din viață vineri, 29 martie 2019. A fost decan al Facultății de Mecanică de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) între 1984-1990, după ce fusese timp de zece ani, din 1974 pînă în 1984, prodecan al aceleiași facultăți. Profesorul a întemeiat Catedra de Teoria Mecanismelor și Robotică de la TUIASI și a condus-o în perioada 1990-2000.

S-a născut pe 29 iulie 1937, în comuna Rediu, din județul Neamț, și a absolvit Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic din Iași în 1961, ca inginer mecanic cu specialitatea Construcțiilor de Mașini. În 1971 devine doctor inginer cu o teză privind dependenţa zgomotului angrenajelor de condiţiile constructive, de execuţie şi de exploatare. Nouă ani mai tîrziu, în 1980, obține titlul de profesor universitar.

Prof. univ. dr. Vasile Merticaru a publicat, fie în colaborare, fie ca autor unic, mai mult de 230 de lucrări științifice și a colaborat în peste 65 de contracte de cercetare-proiectare cu diferite întreprinderi industriale, institute de cercetare și chiar cu Ministerul Educației și Cercetării. A brevetat 14 invenții în domeniul mașinilor și al mecanismelor și a publicat aproximativ 20 de monografii despre cinematică și dinamica mecanismelor. Profesorul a fost conducător de doctorat în Inginerie Mecanică, îndrumînd opt doctori ingineri atestați.

A contribuit la completarea și modernizarea studiului dinamicii, a conceptului de sinteză și cinematică a mecanismelor. Prezentat în mai multe ediții ale enciclopediei biografice „Who’s Who”, prof. univ. dr. Vasile Merticaru a făcut parte și din Research Board of Advisors of American Biographical Institute, poziție din care a recomandat să fie luate în atenție mai multe personalități române. De asemenea, a fost membru a mai multor societăți științifice, printre care Asociația Română pentru Teoria Mecanismelor și a Mașinilor sau Asociația Română de Robotică.

Autor:

Lorel Atomei

Student, blogger (din cînd în cînd) și un cinic desăvîrșit.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top