Iașul, readus pe harta turismului românesc de studenții și profesorii de la Geografie
Academia de gardă, Subiectele săptămînii 6 martie 2017 Niciun comentariu la Iașul, readus pe harta turismului românesc de studenții și profesorii de la Geografie 33
Un grup de cadre didactice și studenți ai Facultății de Geografie și Geologie, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) au realizat, prin proiectul Interface-Is (Designing Thematic Routes to Foster Destination Experience in Iasi, Romania), șapte trasee turistice tematice de care se vor putea bucura turiștii, odată ajunși în Iași.
Pornind de la întrebarea ,,care sînt particularitățile care transformă Iașul într-o destinație unică?”, echipa proiectului a identificat șapte itinerarii turistice care să definească identitatea orașului „celor șapte coline”, printre acestea numărîndu-se traseul Unirii, traseul Artelor, traseul Comunismului, traseul Pelerinului, traseul Evreiesc, traseul Romantic și traseul Activ. „Proiectul își dorește, pe lîngă aceste trasee, să creeze mai multă experiență, adică un cumul de elemente senzoriale și informații pe care să le primească turistul care vine în Iași. Ghizii turistici sînt un factor esențial în a dezvălui un oraș, în a-l povesti și a-l face mai bogat. Noi propunem ca Iașul să fie descoperit într-un mod activ: pe jos, pe bicicletă sau cu mașina”, a declarat managerul proiectului, lect. univ. dr. Mihai Bulai, de la Facultatea de Geografie și Geologie, de la UAIC. Alături de acesta, din echipa proiectului, mai fac parte și asist. univ. dr. Lucian Roşu și drd. Alexandra Cehan.
În urma proiectului, a apărut site-ul „Iasi inspired by students” de pe domeniul „.travel”, broşura „Iaşi – şapte trasee”, în limbile română, engleză şi franceză, mini-broşuri cu fiecare itinerar propus, dar și hărţi turistice ale Iaşului. De asemenea, în următoarele săptămîni se vor monta, în punctele cheie ale orașului, hărți de ghidaj turistic și plăcuțe metalice informative, în apropierea sau pe obiectivele turistice, în funcţie de traseul în care au fost incluse.
Printre beneficiarii proiectului se află, alături de agențiile de turism și vizitatorii orașului, și studenții de la universităţile din Norvegia și din Iași. „Făcînd parte din această echipă, am conștientizat întreg patrimoniul pe care îl are Iașul, din punct de vedere turistic, și am văzut niște limite mai bine definite în orientarea spațial-turistică a unui student la această specializare”, a afirmat Nicoleta Felea, studentă a Facultății de Geografie și Geologie (UAIC), membră a proiectului.
Proiectul a fost finanțat printr-un grant cîștigat în programul Spațiului Economic European (SEE), în urma unei colaborări care a presupus vizite ale echipei Interface-Is în Norvegia și a unor workshopuri organizate împreună cu experții norvegieni la Iași. Proiectul a fost lansat pe 20 octombrie și s-a desfășurat pe o perioadă de patru luni, fiind încheiat pe 28 februarie 2017.
Adaugă un comentariu