Începe săptămîna în care Festivalul Internațional al Literaturii cucerește Iașul
Academia de gardă 24 octombrie 2016 Niciun comentariu la Începe săptămîna în care Festivalul Internațional al Literaturii cucerește Iașul 17
În perioada 26 – 30 octombrie, la Iași, va avea loc cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT). Organizat de Muzeul Național al Literaturii Române din Iași (MLR), festivalul reunește și în acest an scriitori, traducători, editori, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri și jurnaliști culturali, într-o serie de evenimente destinate publicului larg.
Astfel, anul acesta, printre evenimente, organizatorii vor propune publicului să participe la trei seri FILIT, pe baza unor invitații puse deja, gratuit, la dispoziția publicului. Prima dintre ele, din data de 27 octombrie, se va desfășura la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași și îi va prezenta ieșenilor pe laureatul premiului Goncourt, Jean Rouaud și pe Nicolas Cavaillès, cîștigător al premiului Goncourt pentru nuvelă. Cea de-a doua seară, numită „Seara povestitorilor” va reuni scriitori români precum Florin Iaru, Radu Paraschivescu, Iulian Tănase sau Alex Tocilescu, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, în timp ce ultima seară, pe data de 29 octombrie, desfășurată în același loc, îl va avea invitat pe Lucian Boia, care va vorbi despre tema „Istoria ca ficțiune”. „Invitațiile pentru cele trei seri FILIT s-au epuizat în doar patru ore și asta fără să facem, în prealabil, vreo promovare a evenimentelor. Cînd a fost gîndit festivalul de la zero, de către Lucian Dan Teodorovici, de către Dan Lungu și de către mine, așa a fost gîndit, să fie un festival pentru public, nu pentru breaslă, pentru scriitori. Asta am vrut, să aducem foarte mult public spre literatură; și s-a întîmplat deja.
Acesta este motivul principal pentru care încă tragem să existe”, a menționat Florin Lăzărescu, coordonatorul de programe al festivalului. Acesta a mai adăugat că anul acesta organizatorii au întîmpinat condiții foarte grele, birocratice și politice, din cauza faptului că deși ei au propus încă de anul trecut soluția înființării unei fundații care să pună bazele FILIT-ului, formată din nucleul inițial al echipei, acest lucru nu a mai fost posibil și, astfel, festivalul a început să fie organizat anul acesta abia cu o lună înainte, din dorința lor de a-l duce mai departe. „Am făcut și noi tot ce ne-a stat în putere. Cred că am reușit să construim un program foarte bine articulat și nu am făcut rabat la calitate deloc, ci doar la cantitate. Adică nu mai avem 200 de invitați, ci doar 50 – 60. Îmi este jenă de invitați, nu poți chema o persoană care are repere ale profesionalismului cu o lună înainte la un festival”, a mai precizat Florin Lăzărescu.
Printre evenimentele FILIT de anul acesta se vor număra întîlniri cu elevii din liceele ieșene, vernisaje, dezbateri cu cluburile de lectură, dar își va găsi loc, în cea de-a doua zi a festivalului, și inaugurarea punctului muzeal „G. Ibrăileanu” din Tîrgu Frumos, un punct muzeal inițiat de MLR, Primăria Orașului Tîrgu Frumos și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași.
Adaugă un comentariu