Industria academică, în dezbatere la Iași
Academia de gardă 26 noiembrie 2012 Niciun comentariu la Industria academică, în dezbatere la Iași 1Sîmbătă, pe 23 noiembrie, Grupul pentru Dialog Social (GDS) din Iași a organizat o dezbatere pe tema învățămîntului universitar local și statutul acestuia de resursă principală pentru dezvoltarea orașului. Întîlnirea a avut loc în Sala „Ion Creangă” a Complexului Astoria-Traian, de la ora 14.30. La eveniment au participat profesori din mediul academic ieșean, dar și personalități politice, printre care s-au numărat diplomatul Teodor Baconschi și deputatul Marius Spînu.
Discuția a fost inițiată și moderată de directorul publicației Ziarul de Iași, Alexandru Lăzescu, care a punctat, pentru început, importanța lămuririi priorităților academice, la nivel local, național, dar și în interiorul universităților. În continuare, prof. univ. dr. Gheorghe Popa, prorector pentru strategie, dezvoltare instituțională și managementul calității la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, a pus problema ierarhizării și „a concentrării resurselor instituțiilor de învățămînt superior pe anumite niveluri de finanțare. A pune toate universitățile în aceeași categorie, fără o clasificare corectă și a le finanța după formula veche, pe student-echivalent (n.r.: în funcție de numărul de studenți înscriși) s-ar putea să nu mai funcționeze acum”.
Teodor Baconschi a punctat faptul că „saltul înainte de care are nevoie Iașul și instituțiile sale de învățămînt superior se poate face numai cu sprijinul Uniunii Europene”, atît la nivel de fonduri cît și la nivelul creării unei relații mai bune cu piața europeană a locurilor de muncă, spre care studenții ar trebui să aibă o mai mare deschidere. „Nevoia de forță de muncă întîmpină probleme în a găsi oameni îndeajuns de competenți la terminarea studiilor”, a declarat Marian Berdan, manager general al companiei ELECTRA.
GDS este o asociație independentă, non-guvernamentală ai căror membri editează Revista 22 și organizează periodic astfel de manifestări sociale, culturale, de studii și de cercetare.
Anca TOMA
Adaugă un comentariu