La Iași s-a spart Consiliul Național al Rectorilor
Academia de gardă, Subiectele săptămînii 28 noiembrie 2016 Niciun comentariu la La Iași s-a spart Consiliul Național al Rectorilor 29
În urma reuniunii la Iași, în perioada 24-27 noiembrie, a Consorțiului „Universitaria”, rectorii universităților membre au anunțat că și-au decis autosuspendarea din Consiliul Național al Rectorilor (CNR), pînă la redefinirea statutului acestuia.
În motivarea deciziei luate, aceștia au menționat că au ținut cont de lipsa unei viziuni pentru evoluția învățămîntului superior din România, de recentele abordări ale CNR în îndeplinirea misiunii academice, de necesitatea modificării procedurilor de adoptare a hotărîrilor CNR, prin luarea în considerare a ponderii fiecărei universități și de necesitatea creșterii rolului CNR în procedurile normative referitoare la învățămîntul universitar. În ciuda primei mențiuni a celor cinci rectori, fosta președintă a CNR, prof. univ. dr. Ecaterina Andronescu a precizat că, de fapt, acesta „nu este obligat să aibă o viziune pentru evoluția învățămîntului superior”. Aceasta a mai adăugat și faptul că fiecare universitate în parte are propria ei strategie de dezvoltare și propria sa viziune și, în baza autonomiei, și le poate pune în aplicare.
În ceea ce privește necesitatea modificării procedurilor de adoptare a CNR, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a menționat că „trebuie să fie respectată reprezentativitatea, cu referire la ponderea rezultatelor cercetării științifice și activității academice”.
Surse care au participat la reuniunea Consorțiului „Universitaria” spun că această hotărîre a fost luată în și din cauza faptului că, în timpul săptămînii trecute, CNR a luat o poziție în care a condamnat prevederile de modificare a proiectului de ordonanță de urgență propus de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCS), în condițiile în care de la ședința în cadrul căreia s-au format aceste prevederi au lipsit prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), acad. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara.
Invitație la colaborare
„Îmi este greu să nu fac legătura dintre decizia colegilor mei din Consorțiul Universitaria cu momentul și specificul acestei perioade. De asemenea, îmi este greu să înțeleg acest lucru și pentru că deși patru rectori dintre cei cinci ai Consorțiului sînt vicepreședinți ai CNR, nu s-a ridicat această problemă în biroul permanent și nici în plen, și a fost transmisă așa. M-aș fi bucurat dacă, dat fiind că am văzut că autosuspendarea va fi pînă la redefinirea statului CNR, aș fi primit și o propunere pentru redefinirea acestuia”, a precizat prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, președintele CNR. Acesta a menționat și faptul că, în opinia sa, o astfel de împărțire între universități este dăunătoare și că, deși prețuiește foarte mult cele cinci universități care fac parte din Consorțiul „Universitaria”, nu pot fi construite legi speciale doar pentru un anumit număr de universități; de asemenea, a adăugat că va exista, în următoarele zile, o poziție oficială a CNR, în care va fi prezentată o intenție clară de colaborare cu membrii Consorțiului.
Printre celelalte hotărîri ale participanților la întîlnirea desfășurată la Iași s-au numărat și socilitarea unei diferențieri clare a finanțării de către Consiliul Național pentru Finanțarea Învățămîntului Superior, astfel încît să poată fi alocate fonduri pentru susținerea excelenței în instituții de interes național sau solicitarea Ministerului Educației de a elabora un cadru legal pentru implementarea mobilităților interne între instituțiile de învățămînt din Consorțiul „Universitaria”. Astfel, după un model asemănător programului Erasmus, studenții care urmează cursurile unei universități membre a Consorțiului vor putea studia un semestru într-o altă universitate dintre cele cinci, cu o recunoaștere integrală a creditelor, la întoarcere. De asemenea, aceștia au stabilit că este necesară o atitudine mai puternică a universităților la nivel european și, prin urmare, vor avea o poziție comună la Bruxelles și vor participa cu un singur stand la tîrgurile educaționale internaționale.La reuniunea
Consorțiului „Universitaria” a participat și o delegație numeroasă din partea MENCS, condusă de însuși prof. univ. dr. Mircea Dumitru, care a făcut cunoscută inițiativa prin care Consorțiul „Universitaria” va deveni partener de dialog și consultare pentru orice inițiativă legislativă din domeniul învățămîntului superior.
Adaugă un comentariu