La Iași Science Festival, copiii au fost cercetători pentru patru zile
Academia de gardă, Subiectele săptămînii 13 aprilie 2014 Niciun comentariu la La Iași Science Festival, copiii au fost cercetători pentru patru zile 27Peste 10.000 de elevi din 200 de școli au participat săptămîna trecută la prima ediție a Iași Science Festival. De pe 6 pînă pe 9 aprilie, elevii și profesorii din învățămîntul preuniversitar au luat parte la evenimentele organizate la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), filialele Academiei Române și Palas Mall.
La UAIC, elevii au vizitat campusul universitar și laboratoarele din Facultățile de Biologie, Chimie și Fizică, unde au participat la experimentele realizate de cercetători. „Celor mai mici le-am prezentat universitatea pe înțelesul lor. Le-am explicat cît de mare este universitatea si am făcut comparația cu un oraș, pentru că avînd 26.000 de studenți și 2000 de angajați, chiar se aseamănă cu un oraș. Apoi i-am dus să viziteze Aula, Muzeul Universității și turnul de apă de unde au putut vedea orașul de sus. În schimb, liceenilor li s-a făcut o prezentare un pic mai tehnică și le-am povestit despre admitere sau despre viața de student”, a declarat Alexandru Grigoraș, administrator financiar la Departamentul Media de la UAIC.
Totodată, copiii au participat și la ateliere practice în care au învățat cum se restaurează o carte veche la Facultatea de Teologie sau care este legătura dintre matematică și informatică la Facultatea de Matematică. În paralel, s-a organizat și o serie de conferințe pe teme din știință, tehnologie, astrofizică, proiecte planetare sau despre evoluția umană.
Și la UMF s-au organizat tururi ghidate în laboratoarele facultăților, însă atelierele, conferințele și experimentele nu au avut loc în incinta universității, ci într-un pavilion amenajat în fața acesteia, denumit Arena Științelor Medicale. Evenimentele organizate de UMF au fost încadrate în patru categorii: „Săptămîna Creierului într-o nucă” , „Salvatorii de Vieți”, „Secretele Corpului Uman” și Kid’s Lab. Elevii au învățat pe manechine specializate manevre de resuscitare și au văzut cum se manifestă unele simptome. „Au fost foarte curioși și au tras de toate manechinele cît au putut ei de tare. În rest, am încercat să-i învățăm lucruri esențiale, ca atunci ce trebuie să facem după ce sunăm la 112, pentru a mai îmbunătăți viteza de reacție în cazurile de prim-ajutor. Am mai simulat, de exemplu, ce se întîmplă dacă deodată, bunica cade pe jos în grădină, iar nepoțeii sînt singuri la fața locului. Cu unele grupuri mai mari, de liceu, am făcut chiar și o resuscitare cardio-pulmonară”, a declarat Radu Toader, voluntar al evenimentului.
Tot la Arena Științelor Medicale, elevii au mai putut afla cum funcționează iluziile optice, unde ajung exact simțurile în creier, de ce se transformă apa în gheață, iar cu ajutorul unui manechin, au văzut cum apar copiii.
La Academia Română, pe lîngă experimentele și prezentările din filiale, au mai avut loc și conferințe ținute de personalități academice. Academicianul Bogdan Simionescu le-a povestit participanților despre cei mai mari chimiști români, dr. Florin-Teodor Olaru a explicat graiul de la sate, dr. George Bodi a vorbit despre viața spirituală a populațiilor preistorice, iar dr. Cătălina Mihalache a prezentat schimbările din învățămînt din secolul al XIX-lea pînă astăzi.
De asemenea, în Atrium Palas Mall s-au proiectat filme documentare științifice și din domeniul tehnologiei și s-au dezbătut împreună cu participanții teme ca teleportarea sau zborul spre Cosmos.
Iași Science Festival este organizat de Asociația Pro Events și se afiliază proiectului „Să știi mai multe, să fii mai bun!”.
Adaugă un comentariu