Laurii istoriei înmînați de Mihai Răzvan Ungureanu
Academia de gardă 11 aprilie 2012 Niciun comentariu la Laurii istoriei înmînați de Mihai Răzvan Ungureanu 6
În perioada 3 – 7 aprilie, la Iași, a fost organizată cea de-a XXVI-a ediție a Olimpiadei de Istorie, faza națională, de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS) și Inspectoratul Școlar Județean Iași (ISJ).
Premierea participanților cu rezultatele cele mai bune a avut loc sîmbătă, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) începînd cu ora 10.30, în prezența prim-ministrului, Mihai Răzvan Ungureanu, a inspectorului general de la MECTS, Doru Dumitrescu, a inspectorului general ISJ Iași, Liliana Romaniuc, a rectorului UAIC, prof. univ. dr. Vasile Ișan, decanului Facultății de Istorie, prof. univ. dr. Petronel Zahariuc, președintele comisiei, prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, și a reprezentanților din partea municipalității.
Dacă inspectorul MECTS a felicitat candidații pentru rezultatele obținute, „modul de tratare al subiectelor fiind mult mai bun decît în ultimii ani, ceea ce dovedește că muncă la clasa a colegilor mei a fost superioară celei din anii trecuți”, inspectorul ISJ Iași a ținut să sublinieze importanța modelelor pe care le oferă societatea românească de astăzi. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu însă, a punctat meritele istoriei, demonstrînd astfel că este o materie superioară celorlalte. „Studiul acesteia este foarte nobil și, pentru că este atît de nobil, nu poate să atragă decît spiritele nobile, pentru că este izvorul tuturor cunoașterii cunoștințelor despre om”, a declarat acesta.
Olimpici în cunoștințe
Premierul a mai adăugat că analiza trecutului este un mecanism care implică stăpînirea limbii materne, pentru că altfel „nu poți face istorie, dacă nu o cunoști pînă în cele mai intime detalii ale sale. Limba română este o limbă foarte frumoasă și foarte grea. E grea pentru spiritele superficiale, e foarte frumoasă și bogată pentru cine are răbdare să-i caute tainele”.
La finalul discursului său, Mihai Răzvan Ungureanu i-a avertizat pe olimpici de rolul pe care îl vor îndeplini în societate ca și istorici. „Atenție, că veți fi depozitarii unor mari secrete. Veți ști despre această națiune mai mult decît știe un om obișnuit! Păstrați-le bine, pentru că o să avem nevoie de ele, în viitor! Cunoașterea istorică este cunoașterea absolută”.
Ceremonia s-a încheiat cu înmînarea de către primul ministru a medaliilor și diplomele celor 15 premianți. Pentru locurile I, II, și III, de la clasa a VIII-a pînă la a XII-a, a fost desemnat cîte un elev, astfel pe podium situîndu-se cîte cinci liceeni, de vîrste diferite, însă nici un reprezentat al județului Iași.
Premierul României, Mihai Răzvan Ungureanu, a fost la rîndul său premiant al Olimpiadei Naționale de Istorie în anul 1985.
Iulia CIUHU
Adaugă un comentariu