Liiceanu a mutat Humanitas la Iași

Academia de gardă Niciun comentariu la Liiceanu a mutat Humanitas la Iași 0

De marți, 12 apri­lie, strada „Al. Lăpușneanu” din Iași găz­du­ieș­te o nouă filială a librăriei Hu­ma­ni­tas. Cu ocazia inaugurării, directorul editurii, Gabriel Lii­cea­nu, împreună cu prof. univ. dr. Gheor­ghe Popa, pro­rec­tor responsabil cu cerce­tarea și i­no­varea la Universitatea „A­lex­andru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași și prof. univ. dr. Eugen Mun­teanu de la Facultatea de Litere a UAIC au vorbit, începînd cu ora 16.00, des­pre rostul librăriei, descris ca un loc privilegiat în care cărțile dau întîlnire oamenilor.

Așezată în inima Iașului, libră­ria Humanitas își atinge scopul de a în­chide triada începută de UAIC și Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”. Prorectorul Gheorghe Popa a afirmat nostalgic că vede în librărie un partener care va inspira tinerilor studenți valorile demnității umane, „ratio” și „hu­ma­nitas”. Deși crede că o editură nu este prin definiție o instituție de cultură, profesorul Eugen Munteanu a afirmat că Humanitas se află printre excepții: „este una dintre politicile de succes ale noii Românii postdecembriste, dar este mai ales o instituție de cultură și prin urmare este mai mult decît o simplă întreprindere”.

Pe tonul său grav, Gabriel Li­i­cea­nu a remarcat încă de la început că românii trăiesc o mare dramă, „lip­sa de continuitate”, care face ca nici un lucru să nu dureze prea mult pe meleagurile acestea și care poate explica și absența pentru o perioadă a librăriei Humanitas din Iași.

Este vorba despre un adamism românesc, așa cum l-a numit Cio­ran, care ne-a țintuit într-un „teribil bles­tem”, ce face ca la fiecare început „să luăm totul de la facerea lumii”.

„De ce trebuie redeschisă o li­bră­rie tocmai în Iași?” Pentru că la Iași s-a născut ortografia limbii ro­mâne, „printr-un decret de-o zi”, tot aici a căpătat formă „al doilea mare instrument al culturii românești” – critica literară. „Tîrgul Ieșilor” a fost și lo­cul unde „s-a născut logosul, în­tîl­ni­rea minților dincolo de mintea fi­e­că­ruia” și spatiul în care pentru prima dată a apărut „umorul ca atitudine de viață”, în persoana lui Va­si­le Pogor. Și cum 90.000 de euro nu sînt chiar un fleac, „costul re­în­toar­cerii la Iași” a fost așezat la final, lîngă mulțumiri și re­cu­noș­tin­ță.

Elena GHERASIM

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top