Medicinistii trec de la taxa la buget cu nemultumiri
Academia de gardă 24 martie 2008 Niciun comentariu la Medicinistii trec de la taxa la buget cu nemultumiri 3Studentii de la Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr.T. Popa” din Iasi (UMF) care au intrat la facultate pe locurile de la buget sint nemultumiti de introducerea criteriilor de ierahizare ale Sistemului Bologna. Astfel, din toamna acestui an, ei vor fi ierarhizati in functie de numarul de puncte si credite acumulate in ultimul an de studii. Pina in prezent, un student care intra la buget raminea pina la sfirsitul celor sase ani de studiu indiferent de media pe care o avea in urma examenelor din sesiune. Cei care plateau taxa in primul an puteau obtine un loc la buget doar daca aveau medii foarte mari.
“Acest sistem introduce competitia. Studentii sint evaluati dupa acest criteriu al notelor, ceea ce ofera o evaluare obiectiva si competitiva. Este o norma obligatorie, as spune, de valoare”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, rectorul UMF.
Studentii insa o tin pe a lor. “Din ce facem noi la facultate, 80% sint cunostinte care nu ne folosesc. E o materie stufoasa si, daca nu ai invatat vitamina C, pici, dar tu vrei sa ajungi chirurg si sa ai dexteritate si sa nu lesini in sala de operatie ca altul care, poate, are 10, dar nu face fata. Nu e corect sa-i treaca pe locurile cu taxa pe cei care intra la buget in primul an. In primul rind, nu e corect sistemul, notele nu sint puse obiectiv si nu reflecta capacitatea studentului”, sustine Gheorghe Carp, student in anul IV la Medicina Generala. Unii studentii accepta schimbarea. “E foarte bine asa, deoarece nu ar fi corect ca un student care intra cu medie mare si termina anul cu cinci sa ramina la buget, iar cel care intra la cu taxa sa ia noua si sa ramina la taxa”, a declarat Denis Trufa, vicepresedinte pe Domeniul Interne al Societatii Studentilor Medicinisti din Iasi.
La UMF Iasi, sint 300 de locuri subventionate de stat si 200 cu taxa. Studentii se tem mai mult din cauza taxei de scolarizare care, in Iasi, ajunge la 900 de euro pe an, fiind cea mai mare din tara.
Paula SCINTEIANU
Adaugă un comentariu