Membrii Consorțiului Universitaria s-au adunat la „Cuza”
Academia de gardă 2 decembrie 2013 Niciun comentariu la Membrii Consorțiului Universitaria s-au adunat la „Cuza” 7Rectorii, prorectorii și președinții Senatelor de la universități din Iași, București, Timișoara, Cluj-Napoca și Craiova au participat la reuniunea Consorțiului Universitaria, care a avut loc pe 29 și 30 noiembrie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. La întîlnire au luat parte peste 50 de invitați.
Unul dintre subiectele tratate a fost modalitatea de clasificare a universităților și ranking-urile academice. „Această discuție a avut mai curînd un caracter de analiză. Sigur că rostul discutării acestor teme a fost acela de a întări ideea că sînt necesare evaluările instituționale pentru a ajunge la o diferențiere clară a universităților, pe categorii sau în funcțe de criteriile de performanță academică”, a precizat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC. La întîlnirea consorțiului au fost prezentate și programele europene de studii, precum Erasmus Plus sau Orizont 2020.
De asemenea, s-a atins și problema finanțării învățămîntului superior românesc. „În legătură cu acest subiect s-au prezentat anumite aspecte legate de cuantumul finanțării învățămîntului superior și cercetării și de modalitățile de finanțare în diferite țări occidentale, mai ales cele care aparțin Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. În general, putem vorbi despre o subfinanțare cronică a învățămîntului superior românesc, care nu e de dată recentă, ci este o stare caracteristică de multe decenii încoace”, a completat rectorul UAIC.
Au avut loc și întîlniri cu reprezentanții studenților în Senatul UAIC, la care s-au discutat aspecte legate de obligațiile și drepturile studențești. „În general, s-a observat faptul că la noi se continuă un soi de egalitarism sau de colectivism educațional, în sensul că toate instituțiile de învățămînt superior sînt tratate la fel, indiferent de performanță.
Că, de fapt, este încurajată o anumită stare de pasivitate, de stagnare academică prin finanțarea pe un criteriu exclusiv, și anume pe o formulă relativă, doar a numărului de studenți, fără a o completa cu anumite criterii de performanță”, a conchis prof. univ. dr. Vasile Ișan.
Din Consorțiul Universitaria fac parte Universitatea din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca și Academia de Studii Economice din București.
Aceasta este cea de-a X-a ediție a reuniunii Consorțiului Universitaria, care este organizată de două ori pe an, ultima întîlnire avînd loc la Cluj, în luna aprilie a acestui an.
Adaugă un comentariu