Moaștele Sfinților Maria Magdalena și Ioan Gură de Aur, aduse la Iași

Academia de gardă Niciun comentariu la Moaștele Sfinților Maria Magdalena și Ioan Gură de Aur, aduse la Iași 6
Moaștele Sfinților Maria Magdalena și Ioan Gură de Aur, aduse la Iași

Sute de mii de persoane sînt așteptate în această perioadă la Iași în pelerinaj la Catedrala Mitro­po­li­tană, unde se celebrează hramul Sfintei Parascheva, ale cărei moaște sînt la Iași. Pelerinii au venit în Iași încă de vineri, cînd racla care con­ți­nea moaștele Sfintei a fost pusă pe un baldachin împodobit cu flori din curtea Mi­tro­po­liei.

Alături de aceasta au fost așezate și moaș­tele Sfintei Mironosițe și Întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena, ce au fost aduse cu avionul în seara de vineri, alături de un fragment din lemnul Sfintei Cruci, de la Mănăs­ti­rea „Simonos Petras” din Sfîntul Munte Athos. Tot­odată, duminică au fost aduse și moaștele Sfîntului Ioan Gură de Aur, toți cei trei sfinți fiind scoși pentru închinare. Aceas­ta este prima dată cînd rămășițele Sfintei Maria Magdalena au pă­ră­sit muntele Athos, fiind aduse în Ro­mânia în urma unor negocieri purtate de către Înalt­prea­sfin­țitul Teofan, mitropolitul Moldovei și Buco­vinei, și starețul mănăstirii de la Athos, părintele Elisei, care a confe­ren­țiat duminică la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. „Precizăm că un fragment din lemnul Sfintei Cruci a mai fost adus la Iași, la Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Paras­che­va, în anul 2004. Menționăm că Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2015 «An comemorativ al Sfîntului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii»”, au precizat reprezentanții Mitropoliei într-un comunicat de presă.

Coada de pelerini s-a format anul acesta începînd de vineri seara, credincioșii argumentînd că nu pot veni în timpul săptămînii, pe 14 octombrie, cînd va avea loc Sfînta Liturghie pe scena care este ridicată în dreptul pietonalului, în fața Mitropoliei. Peste 80.000 de persoane s-au închinat la moaștele celor trei sfinți weekendul trecut, estimările reprezentanților Mitropoliei Moldovei și Bucovinei spunînd că pe la raclă vor trece cîteva sute de mii de persoane pînă pe data de 15 octombrie. Sâmbătă au ajuns în Iași aproximativ 200 de autocare, iar coada care se întindea spre Bahlui avea, în lungime, peste trei kilometri, timpul de așteptare fiind de mai mult de zece ore.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top