“Ne-am trezit anticomunisti la 20 de ani dupa comunism”
Academia de gardă 16 decembrie 2008 Niciun comentariu la “Ne-am trezit anticomunisti la 20 de ani dupa comunism” 3“Buna seara, astept intrebari!”. Asa a debutat intilnirea lui Stelian Tanase cu studentii Departamentului de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii al Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi. Aceasta a avut loc miercuri, 10 decembrie, in Sala Senat a UAIC.
Din redactie in Parlament
Curiozitatile studentilor au devenit un prilej de confesiune pentru Stelian Tanase. Acesta a vorbit despre activitatea sa ca jurnalist, debutul sau in presa cu primul editorial aparut in “Revista 22”, “Nu Perestroika”: “Nu aveam nici un talent jurnalistic, cum nu am nici astazi. Eu nu fusesem in presa pina atunci”, a spus scriitorul. Insa succesul a venit imediat, desi “eu ma visam sa scriu romane si nu sa fiu jurnalist”.
Intrebat de cariera sa de parlamentar, Stelian Tanase a afirmat ca nu s-a simtit niciodata in largul sau ca politician, cu un program riguros de urmat si cu discutiile din plen si, drept urmare, a iesit din Parlament, scriitorul vorbind de “prima retragere benevola din Parlament”.
Dupa politic, Stelian Tanase a vorbit despre televiziune, unde a debutat ca scenarist pentru un proiect al directorului Pro TV Adrian Sirbu. Desi acesta nu s-a materializat intr-un serial, Stelian Tanase a recunoscut ca asa a inceput atractia pentru media televizate. Jurnalistul a explicat ca repetatele sale concedieri din televiziune (n.r.: patru la numar) au fost cauzate de neralierea sa la politicile posturilor. Referindu-se la Antena 1, a spus ca desi emisiunea pe care o modera, “Orient Express”, “era imaginea postului”, a fost dat afara pentru ca “se schimbase conducerea”.
“Trageti o injuratura, trintiti usa si plecati”
“Nu vreau sa va incurajez, dimpotriva, vreau sa va descurajez”, le-a spus Stelian Tanase studentilor prezenti in Sala Senat a Universitatii, argumentind ca munca in industria TV “duce la deformarea omului, e o masinarie care distruge caractere”.
Vorbind despre episodul in care si-a vazut dosarul de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, scriitorul a pomenit, in primul rind, despre “noua disidenta” din mass media actuale: “ne-am trezit anticomunisti la 20 de ani dupa comunism. Acum, cind comunismul e cadavru, acest posteroism nu e de calitate. Eu as fi prudent”. Iar celor ce doresc sa isi vada, totusi, dosarul, le-a recomandat aceeasi prudenta. “E ca si cum ai accepta sa te calce tramvaiul”.
Relatia lui Stelian Tanase cu presa l-a nemultumit si asta pentru ca, spune el, nu e tratat cu aceeasi seriozitate atunci cind e pomenit ca romancier. In plus, “nu am dorit niciodata sa intru in presa”. Asa ca viitorul il dedica beletristicii: “Am motoarele turate la maxim” si, daca reuseste sa-si gaseasca un apartament la Paris, se va muta acolo. Nu vrea decit un cinema in cartier, un bistro in apropiere si librarie linga casa sa, pe care crede ca le gaseste doar in capitala Frantei. “Dar daca se deschide un cinema la coltul strazii, nu am sa mai plec”.
George GURESCU
Adaugă un comentariu