Norman Manea, Doctor Honoris Causa la „Universitatea Cuza”
Academia de gardă 22 mai 2012 Niciun comentariu la Norman Manea, Doctor Honoris Causa la „Universitatea Cuza” 2Joia trecută, pe 17 mai, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a acordat distincția de Doctor Honoris Causa scriitorului Norman Manea, profesor la Bard College, în New York, SUA. Ceremonia s-a desfășurat în Aula Magna „Mihai Eminescu” a universității, începînd cu ora 12.00, și a prilejuit, de asemenea, lansarea cîtorva dintre cărțile sale, publicate anul acesta la Editura Polirom.
Prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC, a deschis evenimentul printr-un discurs în care a apreciat activitatea profesorului român în domeniul eseisticii. Acesta a motivat, totodată, decizia catedrei Facultății de Litere a UAIC de a-l omagia pe Norman Manea prin această distincție academică, declarînd despre acesta că „a expus, probabil mai bine decît oricine altul din literatura română, acea condiție pe care Monica Lovinescu o numea est-etica. Cred că este cel mai cunoscut scriitor român, precum și cel mai cunoscut ambasador al culturii române moderne, creînd și exprimînd tot ce are mai bun literatura noastră”.
O lecție de umanitate
În continuare, prof. univ. dr. Lăcrămioara Petrescu, director al școlii postdoctorale de filologie în cadrul Facultății de Litere, a dat citire Laudatio-ului. Alături de aceasta, din comisia de elaborare a documentului, condusă de prof. univ. dr. Andrei Hoișie, director al Editurii Universității, au mai făcut parte și prof. univ. dr. Codrin Liviu Cuțitaru, decan al Facultății de Litere, prof. univ. dr. Ion Bogdan Lefter, de la Universitatea din București, prof. univ. dr. Corin Braga, din cadrul Universității „Babeș – Bolyai” din Cluj și lect. univ. dr. Bogdan Crețu, de la Facultatea de Litere a UAIC. În titlul Laudatio s-a accentuat importanța scrierilor lui Norman Manea despre existența în România totalitară dar și cea din exil, „marcate de toate încercările istorice ale secolului al XX-lea”. De asemenea, s-a amintit de imposibilitatea separării biografiei romancierului de activitatea sa literară. „Felul în care Norman Manea face să se resoarbă, în retorta scrisului său, suferința și injustiția, absurdul, persecuțiile, marile demisii morale ale unei epoci care a îngăduit holocaustul nu este doar o formă de transfigurare estetică ci și o lecție de umanitate.”
A urmat apoi lectura unui Adaggio la Laudatio semnat de prof. univ. dr. Ion Bogdan Lefter, cu titlul „Despre sensul simbolic al unui triplu doctorat de onoare” și citirea, de către rectorul UAIC, prof. univ. dr. Vasile Ișan, a diplomei de Doctor Honoris Causa în limba latină. Scriitorul Norman Manea a susținut, la rîndul său, un discurs prin care a mulțumit „pentru acest minunat dar moldovenesc care unește cele trei principate române” și a adresat, cu această ocazie, un omagiu poetului ieșean Barbu Fundoianu.
Titlul de Doctor Honoris Causa acordat profesorului Norman Manea de UAIC este al treilea de acest gen în România, fiind învestit cu aceeași distincție în 2008 de Universitatea „Babeș–Bolyai” din Cluj și de Universitatea din București.
Anca TOMA
Adaugă un comentariu