O nouă clasificare universitară în 2013
Academia de gardă 22 ianuarie 2013 Niciun comentariu la O nouă clasificare universitară în 2013 2Începînd cu prima jumătate a anului 2013, universitățile din Uniunea Europeană sînt învitate să se înscrie pentru a putea face parte din clasificarea pe care Comisia Europeană o va realiza începînd cu anul acesta. Pînă la 500 de instituții de învățămînt superior sînt așteptate să-și depună dosarul pentru topul care va fi denumit „U-Multirank”, și care presupune ierarhizarea universităților în funcție de cinci dimensiuni: reputația pentru cercetare, calitatea predării și a învățării, orientarea internațională, succesul transferului de cunoștiințe (care vizează relația cu piața muncii și parteneriatele cu întreprinderile din comunitate) și angajamente regionale.
Proiectul a fost anunțat pentru prima dată pe 17 decembrie, însă conferința oficială de lansare a acestuia va avea loc la sfîrșitul lunii ianuarie în Dublin. „Aceasta va fi o clasificare modernă și sofisticată, ilustrînd întreaga diversitate a învățămîntului superior. Clasificările internaționale existente au încă tendința să acorde prea multă importanță reputației pentru cercetare. Clasificarea noastră multidimensională va oferi un ghid mai precis și mai comparabil pentru calitatea universităților”, a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, în comunicatul de presă emis de Comisia Europeană privind acest proiect.
Decizia legată de necesitatea clasificării a fost luată în urma realizării unui studiu de fezabilitate care s-a încheiat în 2011 și care a fost efectuat la cererea Comisiei Europene de către un consorțiu de organizații din învățămîntul superior și de cercetare, în colaborare cu 150 de universități. De asemenea, pentru a asigura imparțialitatea viitoarei ierarhizări, aceasta va fi realizată de către „un consorțiu independent”, după cum precizează comunicatul de presă, care va fi condus de către Centrul pentru învățămînt superior (CHE) din Germania și Centrul pentru studii politice de învățămînt superior (CHEPS) din Țările de Jos, dar care vor colabora cu Centrul pentru studii științifice și tehnologice de la Universitatea Leiden (CWTS), editura științifică Elsevier, fundația Bertelsmann și firma de software Folge 3. „Este necesar așa ceva, dar nu văd cum un rating european va putea să aibă aceeași reputație și răspîndire, credibilitate sau recunoaștere cum au cele care sînt renumite internațional. Vom vedea ce formă va avea. Clasificarea care există acum nu este numaidecît rea, trebuia mai bine documentată și argumentată”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Primele rezultate sînt așteptate la începutul lui 2014, instituțiile de învățămînt superior putînd să adere la această clasificare și după ce aceasta se va definitiva la sfîrșitul aceluiași an. Ierarhizarea va fi finanțată cu 2 milioane de euro de către Uniunea Europeană făcînd parte din LLP – Life Learning Program (Programul de învățare pe tot parcursul vieții). În România universitățile au fost clasificate conform Legii Educației Naționale la 6 septembrie 2011 în trei categorii: de cercetare avansată și educație, de educație și cercetare științifică și instituții centrate pe educație.
Cătălin HOPULELE
Adaugă un comentariu