Pasi pierduti spre Eternitate. Ultimul drum al lui Sabin Balasa

Academia de gardă Niciun comentariu la Pasi pierduti spre Eternitate. Ultimul drum al lui Sabin Balasa 25

Sabin Balasa a fost simbata, 5 aprilie, inmormintat la cimitirul Eternitatea din Iasi. Din Sala Pasilor Pierduti, trupul neinsufletit al acestuia a fost condus pe ultimul drum.

Trupul neinsufletit al lui Sabin Balasa a fost adus joi seara in Iasi si depus la Biserica “Sfintii 40 de Mucenici” din Copou. Pe parcursul zilei de ieri, cei care l-au cunoscut si i-au indragit creatiile i-au adus un ultim omagiu, depunind coroane de flori si aprinzind luminari linga sicriul asezat intr-o parte a pronaosului. Artistul a fost privegheat de prieteni, de Tudor si Matei, copiii pictorului si de Alexandra Bamme, prima sotie si mama celor doi fii ai sai. In dimineata de simbata, la ora 8.30, dupa pomenirea din biserica, la care au participat doar enoriasii prezenti de obicei la slujba de simbata, sicriul a fost depus in Sala Pasilor Pierduti. Inainte de slujba de pomenire oficiata de preotul Ioan Rusu de la Biserica “Sfintii 40 de Mucenici”, personalitatile prezente au adresat condoleante familiei si au vorbit despre remarcabila opera a pictorului Sabin Balasa. Aflat la Iasi, Adrian Iorgulescu, Ministrul Culturii si Cultelor, a declarat: “Vreau sa subliniez intoarcerea lui Sabin Balasa aici, printre ieseni, in locul unde a pictat admirabilele fresce din sala universitatii si mai ales acest albastru care e o culoare a sperantei, un albastru al marii, al Voronetului, si putem spune incepind de astazi, al picturii lui Sabin Balasa, un om impresionant prin forta sa de a influenta destinul artei plastice romanesti”.

Omagii de despartire

Prof. univ. dr. Dumitru Oprea le-a amintit persoanelor prezente ca intr-una din zilele acestea se implinesc 30 de ani de cind artistul a creat picturile murale din Sala Pasilor Pierduti. Primarul Gheorghe Nichita a inminat familiei indoliate distinctia de cetatean de onoare al orasului, acordata postmortem artistului si a transmis condoleante din partea fostului presedinte al Romaniei, Ion Iliescu. La ceremonie au venit aproape 100 de oameni, printre care pictorul Dan Hatmanu, Gheorghe Rosca, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si Constantin Simirad, fostul primar al Iasului.

Sabin Balasa a fost acuzat ca ar fi devenit pictorul de curte al sotilor Ceausescu. Reprosurile au pornit de la portretele pe care artistul le-a realizat cuplului inainte de 1989. Intr-un interviu, artistul a raspuns acestor acuze, declarind: “Ceea ce cunoasteti dumneavoastra, nu este un portret al lui Ceausescu, ci un Sabin Balasa”. Motivele financiare au reprezentat cauzele criticilor aduse pictorului in ultimii ani. Devenind unul dintre cei mai scumpi artisti contemporani, artistul a fost solicitat sa picteze pentru Sorin Rosca Stanescu, Irinel Columbeanu sau fratii Micula.

Mostenirea lui Sabin Balasa la Iasi

Opera care l-a consacrat pe Sabin Balasa este cea din Sala Pasilor Pierduti. Creatii in care domina albastrul profund, initiatic, si simbolurile aparent usor accesibile tuturor. Cele 18 picturi murale din coridorul principal al Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” au fost realizate in doua etape. In 1969, artistul a creat cele doua scene din capetele sali: “Aspiratie” si “Omagiu intemeietorilor”. Intre 1977 si 1979, Sabin Balasa a pictat celelalte 16 imagini suprarealiste, printre care se numara tripticul “Luceafarul”. In anul 2002, artistul a pictat in Aula “Mihai Eminescu” lucrarea “Galaxia iubirii”.

Sabin Balasa s-a stins din viata pe 1 aprilie, in urma unui stop cardio-respirator. Pictorul ar fi implinit pe 17 iunie anul acesta 76 de ani. Artistul suferea de cancer, iar specialistii din China, Franta si din tara nu ii acordasera prea multe sanse de supravietuire.

Diana IONITA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top