Peste doi ani, la Facultatea de Bioinginerie se va produce piele artificială

Academia de gardă Niciun comentariu la Peste doi ani, la Facultatea de Bioinginerie se va produce piele artificială 34

Cercetătorii de la Facultatea de Bioinginerie a Universității de Me­di­cină și Farmacie „Grigore T. Po­pa” din Iași au realizat, săptămîna tre­cută, un progres în obținerea pie­lii artificiale. În laboratorul specia­lizat pe cultivarea de celule pentru țesuturi bioartificiale, a fost creată o serie de matrici pe care celule de tip animal pot supraviețui pe o durată mai îndelungată de timp.

Astfel, materialul artificial cre­at în urma procesului este acceptat de țesutul viu și, în aproape doi ani, va putea fi folosit în operații de transplanturi de piele.

„Deocamdată colegii mei au re­ușit doar să crească culturi de ast­fel țesuturi, pe care încă nu le-au cuplat cu biomateriale de su­port, cercetarea este încă în fază de testări. Dar pe viitor intenționăm să mergem mai departe și să lu­crăm pe țesut osos sau vase de sînge”, a declarat conf. univ. dr. Dan Zaha­ria, decanul Facultății de Bioin­gi­ne­rie. Acesta menționează că, la ni­­vel internațional, un centimetru pă­trat de țesut de piele bioar­ti­fi­ci­a­­lă costă aproximativ 8 euro, dar, „pen­tru că am pornit cu finanțare pe ba­ză de proiecte de cercetare și sîn­tem spijiniți și de universitate, am reușit să scoatem prețuri mai mici în crearea și conservarea produ­se­lor”.

Proiectul a început în 2006 în­tr-un laborator specializat dotat cu apara­tură modernă, conform standardelor eu­­ropene.

Autor:

Paul Andrici

Redactor Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top