Peste doi ani, la Facultatea de Bioinginerie se va produce piele artificială
Academia de gardă 23 martie 2014 Niciun comentariu la Peste doi ani, la Facultatea de Bioinginerie se va produce piele artificială 34Cercetătorii de la Facultatea de Bioinginerie a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași au realizat, săptămîna trecută, un progres în obținerea pielii artificiale. În laboratorul specializat pe cultivarea de celule pentru țesuturi bioartificiale, a fost creată o serie de matrici pe care celule de tip animal pot supraviețui pe o durată mai îndelungată de timp.
Astfel, materialul artificial creat în urma procesului este acceptat de țesutul viu și, în aproape doi ani, va putea fi folosit în operații de transplanturi de piele.
„Deocamdată colegii mei au reușit doar să crească culturi de astfel țesuturi, pe care încă nu le-au cuplat cu biomateriale de suport, cercetarea este încă în fază de testări. Dar pe viitor intenționăm să mergem mai departe și să lucrăm pe țesut osos sau vase de sînge”, a declarat conf. univ. dr. Dan Zaharia, decanul Facultății de Bioinginerie. Acesta menționează că, la nivel internațional, un centimetru pătrat de țesut de piele bioartificială costă aproximativ 8 euro, dar, „pentru că am pornit cu finanțare pe bază de proiecte de cercetare și sîntem spijiniți și de universitate, am reușit să scoatem prețuri mai mici în crearea și conservarea produselor”.
Proiectul a început în 2006 într-un laborator specializat dotat cu aparatură modernă, conform standardelor europene.
Adaugă un comentariu