Premisele Marii Uniri, prezentate la Iași de academicianul Ioan-Aurel Pop
Academia de gardă 3 aprilie 2018 Niciun comentariu la Premisele Marii Uniri, prezentate la Iași de academicianul Ioan-Aurel Pop 54
Academicianul Ioan-Aurel Pop a susținut miercuri, 28 martie, la Iași, conferința cu tema „Țara Moldovei și formarea statului național român unitar”. Evenimentul, care este dedicat sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, a avut loc în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) și a început la ora 14.30. „Este o onoare să-l avem astăzi invitat pe domnul academician Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității «Babeș-Bolyai» din Cluj. Un cărturar de viță veche, istoric de prestigiu și un patriot adevărat. Adăugăm astfel un alt nume valoros seriei evenimentelor de înaltă ținută academică intitulate «Conferințele UMF»”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF și moderatorul evenimentului.
Academicianul Ioan-Aurel Pop și-a început prezentarea prin a preciza factorii care au condus spre Marea Unire, argumentînd toate cele patru motive expuse. „În acest Centenar al Unirii noastre din 1918 se aud tot felul de remarci în spațiul public, unele depre țările sau despre provinciile istorice sau chiar despre temeiurile noastre de a exista ca stat. În contextul sărbătorii de la 24 ianuarie am auzit formulări de genul «unirea Moldovei cu Țara Românească» sau și mai grav «alipirea Moldovei la Țara Românească»”, a menționat academicianul Ioan-Aurel Pop. Acesta a mai explicat că sărăcia materială a Moldovei este compensată de bogăția intelectuală și culturală dată de importante figuri din acest spațiu, amintind de Ștefan cel Mare, Dimitrie Cantemir, Mihail Kogălniceanu și Mihai Eminescu. Un alt argument prezentat de academician este diferențierea tot mai întîlnită dintre bucovinean și moldovean, un proces prezent și între bănățeni, respectiv ardeleni, care din perspectiva istoricului își are originea în dorința de distincție a bucovinenilor și sensul peiorativ căpătat de numele de moldovean. „Mai există în spațiul public o distincție și mai gravă, cea dintre moldoveni și români. Aceasta deosebire e sistematic cultivată mai ales de străinii din răsărit, dar și de românii din Republica Moldova, moștenitori ai propagandei sovietice. Românii din țară tratează superficial această deosebire inventată, pentru că orice om cu o cultură minimală știe că toscanii sînt italieni, saxonii germani, prin urmare moldovenii, ardelenii, bănățenii sînt români și nu se pot face distinge unii de alții. De cînd există pe scara mondiala Republica Moldova confuzia se răspîndește în Occident, deoarece pentru ei, statalitatea crează identitate, exemplul francezului, care înțelege prin cetățenie același lucru cu etnia”, a adăugat academicianul Ioan-Aurel Pop.
Academicianul se află la cel de-al doilea mandat de rector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, este membru titular al Academiei Române din 2010 și candidează pentru funcția de conducere a acestei instituții la alegerile care vor avea loc la începutul lunii aprilie. În prezent, predă istoria naţionalităţilor, a Transilvaniei și istoria medievală a României. În anul 2010, academicianul Ioan-Aurel Pop a primit distincția Ordinul de Onoare, iar în anul 2015 Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.
Evenimentul a făcut parte din seria de Conferințe UMF, la care au mai participat Alina Mungiu-Pippidi, academicianul Irinel Popescu și prof. univ. dr. Vasile Dîncu, cadru didactic al UMF.
de Roxana NEAMȚU
Adaugă un comentariu