Profesorii vor să boicoteze anul universitar
Academia de gardă 14 martie 2010 Niciun comentariu la Profesorii vor să boicoteze anul universitar 2Angajații din învățămînt amenință cu grevă generală și neîncheierea situației școlare. După întîlnirea sindicaliștilor cu ministrul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Daniel Funeriu, de săptămîna trecută, aceștia au precizat că discuțiile purtate au fost ineficiente și că vor începe protestele la nivel național.
Cu dezideratele în băț
Cadrele didactice sînt nemulțumite de faptul că nu sînt consultate în vederea noii legi a educației, ce urmează a fi finalizată de Daniel Funeriu în două săptămîni. „Se fac că mimează dialogul social. Asta e politica noului Guvern. Premierul Emil Boc ne-a promis că la 1 martie legea va fi gata, iar ministrul mai amînă cîteva săptămîni. Să mai ai încredere în asemenea persoane? Una era cînd mediam, cînd discutam și realizam împreună fiecare articol din lege. Acum se va pune legea pe site, noi vom trimite observații, dar nu ne va lua nimeni în seamă”, a explicat prof. univ. dr. ing. Ștefan Grigoraș, președintele Sindicatului Salariaților din Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași și vicepreședintele Federației Naționale Sindicală „Alma Mater”.
Sindicaliștii mai revendică deblocarea concursului pentru posturile didactice, deoarece potrivit sindicaliștilor, măsura nu afectează bugetul.
Manifest în cor
Personalul nedidactic și auxiliar din universități nu este de acord cu pierderea sporurilor de la începutul anului, odată cu aplicarea Ordonanței nr.1/2010. Sporurile care le-au fost tăiate salariaților au fost cel de noapte, cel pentru orele plătite dublu sîmbăta și duminica samd. „Art.3 din aceasta nu ne permite să negociem drepturile salariale, care erau cuprinse în contractul colectiv de muncă. Fiecare sindicat a semnat o scrisoare către Guvern, prin care ne împotrivim, deoarece se încalcă normele europene. Vom da în judecată Guvernul. Ne vom ralia celorlalte federații și posibil cu Alianța Bugetarilor. Vom paraliza sistemul cu un milion de bugetari”, a mai precizat prof. univ. dr. ing. Ștefan Grigoraș.
Federația Sindicatelor Libere din Învățămînt a făcut public calendarul evenimentelor în acest sens, la care au aderat și celelalte sindicate din educație. Astfel, în perioada 15 martie – 2 aprilie vor continua mitingurile și grevele de avertisment la nivel local, apoi în intervalul 12 – 30 aprilie va fi pichetat sediul Guvernului României și cel al Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.
Începînd cu luna mai, vor exista greve de avertisment la nivel central, urmînd a fi demarat un referendum pentru începerea grevei generale în educație. Potrivit spuselor sindicaliștilor, aceștia vor depune cereri împotriva acțiunilor Guvernului la organismele internaționale.
În funcție de negocierile ce vor avea loc în perioada următoare, aceste măsuri vor putea fi modificate sau replanificate.
Diana IABRAȘU
Adaugă un comentariu