Proiect doctoral încheiat cu rezultate de trei ori mai bune la Politehnică
Academia de gardă 2 decembrie 2013 Niciun comentariu la Proiect doctoral încheiat cu rezultate de trei ori mai bune la Politehnică 3
Vineri, 29 octombrie, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) a încheiat proiectul „Studii doctorale pentru performanțe europene în cercetare și inovare” (CUANTUMDOC), depășind unii indicatori de performanță. În jur de 93 de studenți doctoranzi de la TUIAȘI și 10 de la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca au primit un ajutor financiar de 2200 de lei pe lună pentru a realiza proiecte de cercetare în perioada studiilor doctorale. Aceștia au publicat și au prezentat de trei ori mai multe articole științifice decît a fost prevăzut inițial.
„Toți indicatorii care trebuiau împliniți în acest proiect au fost chiar depășiți, unii cu 100%, unii cu 200%. Un singur indicator, cel legat de partea de investiții este cel care nu a existat din cauza lipsei de fonduri, dar avînd în vedere că în momentul respectiv erau multe proiecte în derulare, s-a diminuat foarte mult această suma”, a declarat managerul proiectului, prof. univ. dr. ing. Mihai Budescu, decan al Facultății de Construcții și Instalații a TUIAȘI.
93 de studenți doctoranzi de la TUIAȘI și 10 de la Universitatea Babeș Bolyai au primit un ajutor financiar de 2200 de lei pe lună.
Mai precis, au fost prezentate 633 de lucrări științifice, depășindu-se de trei ori indicatorul propus, cel de 202. Alte 819 lucrări au fost publicate, deși inițial a fost stabilit un indicator de 303. De asemenea, doctoranzii au participat la 1500 de conferințe și evenimente științifice naționale și internaționale, astfel că 98 din cei 103 participanți și-au susținut public lucrările de doctorat. Rezultatele finale ale CUANTUMDOC au fost anunțate în cadrul unei conferințe de închidere a proiectului, ținute în Sala de Conferințe a Corpului T de la TUIAȘI. „Știm că o universitate nu poate rezista fără cercetătorii ei, iar aceste proiecte nu numai că au adus un cîștig major TUIAȘI, dar au reprezentat și o coagulare a eforturilor la nivelul școlilor doctorale”, a precizat prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, prorector responsabil cu activitatea de cercetare la TUIAȘI.
De asemenea, doctoranzii au putut participa și la stagii de cercetare în străinătate de trei luni, unde au primit o bursă de 4200 de lei pe lună.
Pentru buna continuare a acestui proiect s-a renunțat la dotarea a 11 laboratoare de cercetare și la un indicator de investiții, ambele din cauza lipsei de fonduri. Totuși, în urma acestui proiect s-au încheiat parteneriate cu 25 de universități naționale și internaționale, iar participanții vor fi monitorizați în următorii cinci ani pentru a li se observa progresul după încheierea proiectului.
TUIAȘI a început colaborarea cu Universitatea „Babeș Bolyai” pe 1 decembrie 2010. Finanțarea a fost asigurată din Fondul Social European și de Guvernul României cu suma nerambursabilă de 15 milioane de lei, iar Politehnica a contribuit cu 313.600 de lei. Proiectul a făcut parte din Programul Operațional Sectorial „Dezvoltarea resurselor umane 2007-2013”.
Paul ANDRICI
Adaugă un comentariu