Propaganda, adusă în martie de la București
Academia de gardă 6 martie 2012 Niciun comentariu la Propaganda, adusă în martie de la București 5Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a susținut vineri, 2 martie, la Iași, o conferință pe tema „Filmul surd în România mută. Politică și propagandă în filmul românesc de ficțiune (1912-1989)”.
Întîlnirea cu studenții a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu”, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), de la ora 13.00. Aceasta a fost moderată de George Onofrei, redactor-șef la Suplimentul de Cultură și l-a avut ca invitat pe jurnalistul Emil Hurezeanu.
Tema prelegerii a fost cea care a dat și titlul ultimului volum semnat de Cristian Tudor Popescu, lansat și la Iași, care a apărut la editura Polirom în colecția „Cinema”. Emil Hurezeanu a spus despre autor că a făcut pentru prima oară o istorie a filmului, demontînd resorturile artistice și contextualizîndu-le politic. Jurnalistul a adăugat că „filmul românesc al anilor comunismului a fost unul anti-impersialist, anti-capitalist și anti-intelectualist. Filmul nu voia să audă, România nu putea să vorbească, împreună în neputință, regres și absență.”
Pe lîngă faptul că volumul său conține „o colecție de cazuri clinice” despre cum reacționează artiștii „obligați să facă film într-un mediu care nu le este propriu”, Cristian Tudor Popescu a spus că acesta este important și din alt punct de vedere. „Dictatorii Rating și Share sînt mai puternici decît tovarășii Ceaușescu. Dictatura politică a fost înlocuită cu dictatura mass asupra media, nu mai există Comitetul Central, în schimb există poporul suveran care cere ce să se dea pe ecran, sub o presiune a vînzării”, a spus scriitorul celor prezenți. Totodată, acesta a mai declarat că legile propagandei sînt în esență aceleași, fie că este vîndut un produs sau că se susține un candidat politic.
Cristian Tudor Popescu este senior editor al Gândul.info și doctor în cinematografie al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ioan Luca Caragiale” din București.
Georgel COSTIȚĂ
Adaugă un comentariu