S-a reluat accesul la bazele de date științifice
Academia de gardă 5 noiembrie 2012 Niciun comentariu la S-a reluat accesul la bazele de date științifice 10Universitățile din România și instituțiile de cercetare au din nou acces la baze de date științifice internaționale începînd cu luna noiembrie. După încheierea programului finanțat din fonduri structurale ANELiS (Acces Național Electronic la Literatura Științifică de Cercetare), care permitea acest acces, „a existat o incertitudine cu privire la felul în care vor fi asigurate resursele electronice de bază, lucrările științifice.
Instituțiile s-au strîns într-o nouă asociație numită ANELiS plus și au depus un proiect la Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică (ANCS), în ideea de a continua, dacă nu se va putea altfel, păstrarea accesului plătind pentru fiecare membru din universități și instituții în parte”, a declarat prof. univ. dr. Carmen Teodosiu, prorector responsabil cu cercetarea științifică la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (UTI).
Însă inițiativa universităților a fost amînată, deoarece ANCS a hotărît că accesul la aceste baze de date se va realiza în continuare, finanțat fiind de către stat. Prin urmare, în luna august a anului curent a existat o licitație pentru toate bazele importante de date, „licitație care a fost finalizată și practic. De cîteva zile avem acces la aceste baze de date. Nu se poate ca o universitate să nu beneficieze de asemenea resurse electronice. Vorbim despre o întoarcere la epoca de piatră și nu putem face acest lucru”, a adăugat prorectorul de la UTI.
Singura nelămurire a universităților rămîne acum felul în care va funcționa acest sistem. Cum precedentul proiect ANELiS, desfășurat între 2009 – 2011, a fost finanțat din fonduri structurale, statul român a luat asupra sa inițiativa sprijinirii financiare. În schimb, universitățile nu știu dacă accesul lor va fi condiționat de o contribuție la suma licitată de ANCS sau dacă va fi gratuit. „Probabil va fi o cotă de acces din cota de finanțare, dar încă nu știm exact cum a fost gîndit accesul de către ANCS”, a mai precizat prof. univ. dr. Carmen Teodosiu.
În luna iunie a anului 2012, în urma unei decizii luate de ministrul interimar de atunci al Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Liviu Pop, România a pierdut accesul la bazele de date Thompson-Reuters.
strong>Cătălin HOPULELE
Adaugă un comentariu