Sărbătoarea științei în laboratoare

Academia de gardă Niciun comentariu la Sărbătoarea științei în laboratoare 11

Săptămîna aceasta, între 6 – 9 aprilie, are loc Iași Science Fes­ti­val, care va aduce la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), Universitatea de Medicină și Far­macie „Grigore T. Popa” (UMF), în filialele Academiei Române și la Palas Mall o serie de evenimente educaționale dedicate elevilor și profesorilor din învățămîntul pre­uni­versitar. Grupuri din județele Iași, Bacău, Botoșani, Neamț, Su­ceava și Vaslui pot participa la cele două secțiuni ale festivalului, Science Lab și Science Picnic, pri­mul cuprinzînd experimente in­te­ractive și demonstrații în 40 de la­boratoare ale universităților participante, iar cel de-al doilea eve­ni­mentele desfășurate în Arena Ști­ințelor Medicale. Aceasta este in­sta­lată în Piața Națiunii, pe es­pla­na­da UMF Iași.

„Avem peste 4000 de elevi în­scriși online pînă acum. Sînt căuta­te evenimentele interactive, indi­ferent de instituția care le oferă, iar festivalul are o ofertă foarte bogată din punctul acesta de vedere”, a de­clarat Florentina Cojocaru, Divi­sion Director Educație și Cultură la ABplus Events, producătorul ge­neral al evenimentelor. La UAIC, Facultățile de Biologie, Chimie și Fizică vor oferi elevilor vizitatori posibilitatea de a participa la ex­perimente în cadrul unor eve­ni­mente precum „Chimie dis­trac­ti­vă”. În total, 15 facultăți de la UAIC vor aștepta participanți la con­fe­rințe și ateliere practice. „E nevoie de astfel de evenimente pentru a face universitatea mai accesibilă, des­chisă elevilor de liceu. Des­co­păr uneori că avem laboratoare de la Fizică sau Chimie care sînt de nivelul celor occidentale și e bine ca elevii să le vadă, să aibă cu­noș­tință de preocupările pro­fe­so­rilor de acolo. Trebuie să știe că pot ob­ține o educație de calitate fără să plece din țară”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC.

În Arena Științelor Medicale, elevii vor participa la o serie de a­te­liere coordonate de medicul ne­urochirug Bogdan Iliescu și vor pu­tea să plece acasă cu o fotografie 3D a grupului. Cei înscriși în eve­ni­mentul „Salvatorii de Vieți” vor a­sista la demonstrații de prim aju­tor de luni pînă miercuri.

De ase­menea, în Atrium Palas Mall vor fi proiectate filme documentare în fi­e­care zi la ora 18.00, la eve­ni­men­tul „Cinemateca Știi­n­ței”. Înscri­e­rile la evenimente sînt deschise pe www.sciencefestival.ro pînă în ul­tima zi a festivalului, pe 9 aprilie.

Autor:

Anca TOMA

Redactor-șef adjunct la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top