Scriitorii junimişti au fost premiaţi la Iaşi

Academia de gardă Niciun comentariu la Scriitorii junimişti au fost premiaţi la Iaşi 39
Junimist

Scriitoarea Ana Blandiana, membru corespondent al Academiei Române, și scriitorul Nicolae Dabija au fost cîștigătorii celei de-a III-a ediții a Premiilor Naționale Negruzzi, oferite miercuri, 28 noiembrie 2018. Evenimentul s-a desfășurat îm Aula „Mihai Eminescu” a Bibliotecii Centrale Universitare din Iași (BCU), iar alături de cei doi scriitori au mai urcat pe scenă și Dana Konya-Petrișor și Matei Fotiade, descendenții familiei Negruzzi, cît și conf. univ. dr. Ioan Milică, director BCU, scriitorul Lucian Vasiliu și Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

Premiile Naționale Negruzzi sînt oferite pentru a recompensa performanța academică a personalităților din domeniul artistic, cultural, tehnic și umanist și constau în acordarea unei diplome, cît și a unei recompense financiare.

Prof. univ. dr. Alexandru Călinescu, fost director al BCU, a fost cel care i-a oferit scriitoarei premiul Negruzzi, iar Mihai Chirica i-a înmînat acesteia Medalia de Aur a Centenarului Marii Uniri. În discursul de mulțumire, scriitoarea a povestit despre legătura strînsă pe care aceasta o are cu „orașul de pe șapte coline”. „Sînt mîndră să fiu redactor al editurii Junimea şi în felul acesta doresc să duc mai departe munca lui Eugen Vasiliu. Ceea ce mie mi se pare foarte important este că în epoca noastră, la Iaşi, se continuă momentul fondator al Junimii deoarece aici au rămas mari reprezentanţi. Ţin să mărturisesc că la Iaşi mă simt ca într-o familie, mă simt mai bine decît la Bucureşti”, a declarat Ana Blandiana.

Scriitorului Nicolae Dabija i-au fost oferite aceste două distincții de către primarul Mihai Chirica și de cel de-al doilea descendent a familiei Negruzzi, Dana Konya-Petrişor. Printre invitații speciali ai acestei ediții s-au numărat și academicianul Alexandru Zub, criticul Ioan Holban, director al Teatrului „Luceafărul”. După ce scriitorii au fost premiați, pe ecranul din Aula „Mihai Eminescu” a fost proiectat un film realizat de echipa TVR Iaşi despre biologul şi agronomul Mandache Leocov, care a primit premiul „Negruzzi” postmortem.

Spectatorii au putut asculta un fragment dintr-o baladă a lui Ciprian Porumbescu, interpretată de violonistul Bogdan Onofrei şi pianistul Dragoş Andrei Cantea, ambii doctoranzi ai Universităţii Naționale de Arte „George Enescu” din Iaşi.

La ediția de anul trecut au fost premiați poeții Casian Maria Spiridon și Horia Zilieru, dar și scriitorul Victor Bejan. Premiile Naționale Negruzzi au fost înființate în anul 2016 la inițiativa descendenților familiei Negruzzi, respectiv Dana Konya-Petrișor și Matei Fotiade, a familiei Lungu, care dețin pămînturile negruzziste, a editurii Junimea și revistei Scriptor.

de Ioana DOLEANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top