Scurtmetrajele românești pe ecranele lumii

Academia de gardă Niciun comentariu la Scurtmetrajele românești pe ecranele lumii 2

Pînă pe 5 martie se fac înscrieri pentru Festivalul de Foarte Scurt Metraj care se va desfășura în perioada 25 – 28 aprilie, cu sprijinul Institutului Francez Iași (IF). Acest concurs vizează filme de toate genurile, care nu depășesc durata de trei minute. Eveni­­mentul se desfășoară simultan în 70 de orașe de pe glob. Dintre acestea, 25 sînt din România, la care se adaugă orașe din Republica Moldova, Ungaria și Slovacia. Proiectul este coordonat în România de Institutul Francez din Cluj-Napoca.

În luna martie, un juriu format din membri ai rețelei culturale franceze și specialiști în audiovizual vor selecta 20 de filme care vor alcătui selecția finală a festivalului din România și care vor fi proiectate simultan în toate orașele participante. „În aprilie, festivalul va avea loc în Atrium Palas, iar participarea la concurs este gratuită. De a­semenea, înscrierile, care erau inițial programate pînă pe 28 feruarie au fost prelungite cu aproape o săptămînă ”, a declarat Dan Daia, responsabil proiecte culturale și comunicare la IF. Cele mai bune filme din concurs vor fi premiate atît de juriu, cît și de spectatori, aceștia avînd posibilitatea să voteze pentru a se acorda „Premiul publicului”. În plus, Organizația Internațională a Francofoniei va oferi un premiu în valoare de 250 de euro celui mai bun film românesc care promovează limba franceză sau care tra­tează tema drepturilor omului, a păcii sau democrației, diversității lingvistice și culturale sau a educației și formării profesionale. O selecție a celor mai bune filme românești va fi propusă pentru etapa mondială a Festivalului de Foarte Scurtmetraj din 2014. „Anul acesta două dintre filmele propuse anul trecut vor participa la etapa in­ternațională”, a mai adăugat Dan Daia.

Gala oficială de înmînare a premiilor va avea loc la Paris în luna mai. Festivalul de Foarte Scurt Metraj a fost organizat pentru prima dată la Paris, în 1991, iar în România prima ediție a avut loc în 2007.

Iuliana LEONTI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top