Se ieftinește căldura pentru căminiștii din „Tudor Vladimirescu”
Academia de gardă 12 martie 2014 Niciun comentariu la Se ieftinește căldura pentru căminiștii din „Tudor Vladimirescu” 34Campusul „Tudor Vladimirescu” al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) are propriasursă de energie termică și electrică prin două sisteme de module cogenerative, la care sînt racordate 15 din 21 de cămine studențești. Proiectul, în valoare de 14,6 milioane de euro este, de asemenea, conectat la Sistemul Energetic Național undeva va distribui o parte din producție, mai exact cea electrică. Modulele de cogenerare sînt, la momentul actual, oprite deoarece instituția de învățămînt superior a primit din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei Electrice (ANRE) un aviz de probă pentru 72 de ore. De acum se așteaptă ca în aproximativ două săptămîni să primească acordul pentru a porni și folosi sistemul.
Proiectul a fost prezentat în cadrul unei conferințe susținute miercuri, 12 martie, pe parcursul căreia a fost explicat atît felul în care funcționează, cît și beneficiile acestor module, „ce fac parte dintr-un plan de reabilitare a întregului campus, cu cinci obiective, printre care și reabilitarea termică și electrică a căminelor. În fiecare dintre acestea s-a instalat o centrală proprie, ceea ce înseamnă independență termică a fiecărui cămin. Mai sînt șase pe care plănuim să le racordăm pe parcurs la noua rețea”, a precizat Camelia Nițulescu, manager al proiectului.
Centralele vor fi monitorizate și controlate prin intermediul unor servere instalate în fiecare cămin și unul central, instalat în T13 astfel evitîndu-se eventuale cheltuieli. „În principiu, prin aceste module vom lua mai puțini bani din tariful pe cămin impus studenților și vom crea un confort termic propice. De asemenea reducem și consumul, cu 12,6% din energia termică”, a declarat Bogdan Budeanu, director al Direcției de Servicii Studențești la TUIAȘI.
Cele două module de cogenerare funcționează cu ajutorul a două motoare electrice, de 600 și 1200 KW și livrează energia prin intermediul unei rețele de conducte termice de 2.2 km și una electrică de 2 km, împînzite prin campusul „Tudor Vladimirescu”, pînă în Tătărași, unde sînt legate la sistemul celor de la E.ON.
Toate modificările fac parte din obiectivele propuse în proiectul „Reabilitarea și Modernizarea Campusului Tudor Vladimirescu” din 2009, derulat prin Programul Operațional Regional 2007-2013.
Adaugă un comentariu