Senior editor la Opinia studențească, cîștigător al unei competiții balcanice
Academia de gardă 16 decembrie 2013 Niciun comentariu la Senior editor la Opinia studențească, cîștigător al unei competiții balcanice 16Jurnalistul Vlad Odobescu, senior editor al revistei „Opinia studențească”, a cîștigat locul I în cadrul programului Balkan Fellowship for Journalistic Excellence. Acesta se numără printre cei zece jurnaliști din zona balcanică selectați anual pentru a primi o bursă de 2000 de euro și a participa la un program de mentorat pentru un proiect propriu de cercetare. Dintre aceștia, doar trei sînt premiați pentru materialele lor.
„A fost o surpriză imensă, pentru că am avut nouă colegi de bursă extraordinari din zona Balcanilor. Ei lucraseră pe subiecte mai mari și o făcuseră foarte bine. Reportajul meu studia o lume minusculă, cea a Năvodariului, oraș în care oamenii au ieșit în stradă toamna trecută pentru a-și susține primarul arestat sub o acuzație de corupție. E un subiect mai degrabă mic”, a explicat jurnalistul.
Acesta a fost premiat pentru reportajul „Împăratul din Năvodari”, a cărui documentare a durat șase luni. „E un privilegiu pe care nu
l-am mai avut niciodată. Am fost de trei ori la Năvodari. Am asistat la meciurile echipei locale Săgeata, am trecut prin birourile Primăriei, prin săli de tribunal, prin parcuri, acasă la primar. Am stat de vorbă cu profesori, preoți și cu oameni de pe stradă pentru a înțelege ce se întâmplă acolo, cum ajung oamenii să-l susțină pe cel acuzat că a furat din banii lor. După aceea au fost interviuri la București, cu procurori, sociologi și experți anticorupție, vizite de documentare la Bruxelles, Strasbourg și Zagreb”, a adăugat Vlad Odobescu.
Tema competiției din acest an a fost integritatea, iar cîștigătorii au fost anunțați pe 13 decembrie, la o ceremonie de premiere care a avut loc în Zagreb, Croația. Locul al II-lea a fost obținut de Dino Jahic, un reporter din Bosnia și Herțegovina, iar pe locul trei s-a clasat jurnalista Elena Stancu. Preselecțiile au început în ianuarie, iar în luna martie au fost anunțați candidații aleși. „Prima variantă a articolului, ce trebuie trimisă pînă la jumătatea lui august, trebuie să aibă în jur de 2.500 de cuvinte, ceea ce e chinuitor cînd ai zeci de interviuri și cîteva kilograme de documente. După ce varianta editată e gata, e propusă unor publicații mari din Vest, precum și în presa din regiune”, a menționat jurnalistul. Într-o ultimă fază, un juriu alcătuit din șase reprezentanți ai presei internaționale desemnează cîștigătorii.
Programul a fost înființat în 2007, de către Balkan Investigative Reporting Networt, în colaborare cu Erste Foundation și Robert Bosch Stiftung.
Cătălina DOBROVICEANU
Adaugă un comentariu