Spitalele ieșene se transformă în centru universitar
Academia de gardă 6 octombrie 2010 Niciun comentariu la Spitalele ieșene se transformă în centru universitar 1
Un proiect pilot care să reunească majoritatea spitalelor publice din Iași sub conducerea Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF) din Iași a fost înaintat ministerului de resort. Spitalele care se află momentan sub administrația Consiliului Județean și care ar putea fi transformate în „Centru universitar spitalcesc” sînt Maternitatea „Cuza Vodă”, Maternitatea „Elena Doamna”, Spitalul de Copii „Sfînta Maria”, Spitalul de Neurochirurgie, Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul de Pneumoftiziologie. Inițiativa a venit din partea Asociației Universităților de Medicină și Farmacie din România.
Trecerea celor șase spitale sub administrația directă a UMF va fi făcută în principal pentru a facilita procesul de tratare a pacientului și pentru a evita birocrația excesivă. Un alt motiv important ar fi posibilitatea UMF de a susține financiar spitalele din Iași. „Universitatea de Medicină și Farmacie are șansa să investească acolo unde nimeni nu a mai investit de peste 35 de ani”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iași. Și instituția de învățămînt va avea de beneficiat de pe urma acestei inițiative: „Singura modificare esențială va fi aceea că spitalele vor fi administrate de către UMF și atunci vom avea posibilitatea să creăm centre de excelență în ceea ce privește asistența medicală. Pe de-o parte va crește calitatea actului medical, iar pe de altă parte va crește și calitatea actului educațional”, mai adaugă rectorul UMF. Pînă în 2011, proiectul ar trebui să fie deja implementat.
Noutatea nu sperie
În legătură cu schimbările din conducerea spitalelor, rectorul Vasile Astărărstoae a spus: „Noi vom schimba doar managementul pacientului, iar conducerea este oricum provizorie și vor fi organizate concursuri pentru posturile-cheie. Vom crea un consorțiu din cele șase spitale și în felul acesta putem să simplificăm birocrația și să creștem eficiența economică.” De asemenea, Ministerul Sănătății nu va mai avea influență asupra centrului universitar spitalicesc și concursurile de ocupare a posturilor de conducere vor fi organizate de UMF. Va fi constituit și un Consiliu de Administrație a consorțiului, alcătuit din directorii de spitale și oameni cu influență financiară.
În prezent, în România nu există un astfel de proiect, modelul fiind preluat din Franța. În perioada interbelică a mai existat în România un proiect asemănător, format din Eforia Spitalului Sfîntul Spiridon și Facultatea de Medicină.
Anastasia CONDRUC
Adaugă un comentariu