Studenții români reclamă corupția din universități
Academia de gardă 20 martie 2013 Niciun comentariu la Studenții români reclamă corupția din universități 6Reprezentanții Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) au propus vineri, 15 martie, înființarea unei linii telefonice pentru denunțarea actelor de mită și corupție din mediul universitar, la nivel național. Inițiativa a fost discutată la Adunarea Generală a ANOSR desfășurată la Academia de Studii Economice din București. Prezent la manifestare, Remus Pricopie, ministrul Educației Naționale, și-a arătat susținerea față de proiectul reprezentanților studenților.
Propunerea acestora vine în urma încheierii unui protocol de colaborare între Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) și Direcția Generală Anticorupție, iar scopul acestui parteneriat este reclamarea de către studenți și profesori a tentativelor de dare de mită sau plagiat. „Se urmărește încurajarea studenților pentru ca aceștia să declare orice nereguli care apar în universitate și am considerat că este nevoie de un astfel de mecanism în toată țara. Momentan, proiectul a rămas la nivel de propunere și urmează să se stabilească și modalitatea de obținere a fondurilor”, a declarat Brîndușa Lungu, vicepreședinte responsabil cu relații publice la ANOSR. Proiectul implementat de UVT vinerea trecută, 15 martie, singurul de acest fel din țară, va fi testat pe o perioadă de un an, cu posibilitatea de a fi prelungit, iar numărul de telefon pentru reclamații va fi disponibil pe site-ul universității.
„În afară de inițiativa UVT, nu mai există alte reglementări legale prin care studenții să poată reclama abuzurile din mediul academic. Doar Statutul Studentului susține descurajarea actelor de corupție, dar nici acesta nu e implementat în multe din universități, deci mai este nevoie de un mecanism care sa îl susțină la nivel național”, a adăugat Brîndușa Lungu.
Cu prilejul Adunării Generale a ANOSR s-au discutat și chestiuni precum îmbunătățirea activităților de consiliere în carieră și susținerea participării la vot a studenților în proporție de 25% în alegerea rectorului.
Cătălina DOBROVICEANU
Adaugă un comentariu