UMF, singura universitate din țară care impune două mandate pentru decani
Academia de gardă, Subiectele săptămînii 12 decembrie 2016 Niciun comentariu la UMF, singura universitate din țară care impune două mandate pentru decani 37Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) este prima universitate din țară care va impune rectorului, prorectorilor, decanilor și prodecanilor să nu exercite mai mult de două mandate succesive și complete la conducerea instituției de învățămînt superior. Acest lucru va fi introdus prin noile modificări aduse vechii Carte a Universității, chiar dacă în Legea Educației Naționale această mențiune face referire la o singură persoană care ocupă o funcție de conducere la nivelul universității, aceasta fiind rectorul.
Joi, 15 decembrie, la UMF, va avea loc referendumul de aprobare a noii variante, vechea Cartă fiind revizuită, în principal, pentru a respecta legislația în vigoare în domeniul învățămîntului, dat fiind faptul că în anul 2011, atunci cînd a fost publicată noua Lege a Educației Naționale, au fost adoptate peste 300 de acte normative de modificare. „Am vrut ca procesul acesta de modificare să fie complet transparent. Am pornit cu informații centralizate, analizate și selectate din mediul universitar; au fost propuneri ale Consiliului de Administrație, ale mele personale și ale prorectorilor și au fost adunate într-o anumită formă, au fost revizuite legislativ și au fost prezentate, în final, Senatului, după care, documentul final a fost afișat pe site și a fost pus în dezbatere publică pentru o perioadă de două săptămîni”, a menționat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF.
Schimbării care vizează cele două mandate succesive ale persoanelor care ocupă funcții de conducere i s-a mai adăugat și o mențiune referitoare la durata mandatului unui membru al Senatului Universitar, aceasta fiind acum propusă ca avînd patru ani, noua cartă specificînd că „pentru studenți, durata mandatului se reglementează prin Regulamentul de alegeri al studenților, dar nu mai mult de patru ani”.
O altă schimbare propusă de către comunitatea universitară este ca în următorii ani, cadrele didactice care desfășoară activități specifice funcțiilor publice în ministere sau în alte organe de specialitate ale statului să nu poată să desfășoare alte activități, înafara celor didactice. De asemenea, în noua cartă s-au introdus și cîteva mențiuni care vizează funcționarea Editurii „Grigore T. Popa”, printre acestea numărîndu-se și faptul că activitatea editorială a acesteia este coordonată de editorul executiv în funcție și va fi avizată de rectorul universității.
Pe 9 ianuarie, formula finală a Cartei se va valida în Senatul Universității, iar pe 10 ianuarie va fi trimisă la Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, pentru obținerea avizului de legalitate.
Adaugă un comentariu