UMF, singura universitate din țară care impune două mandate pentru decani

Academia de gardă, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la UMF, singura universitate din țară care impune două mandate pentru decani 37
UMF, singura universitate din țară care impune două mandate pentru decani

Universitatea de Medicină și Farmacie „Gri­go­­­re T. Popa” din Iași (UMF) este prima uni­ver­si­ta­­te din țară care va impune rectorului, pro­rec­to­­­ri­lor, decanilor și prodecanilor să nu exercite mai mult de două mandate succesive și complete la conducerea instituției de învățămînt superior. Acest lucru va fi introdus prin noile mo­di­ficări a­duse vechii Carte a Universității, chiar dacă în Le­gea Educației Naționale această men­ți­une face re­ferire la o singură persoană care o­cu­pă o funcție de conducere la nivelul universității, aceasta fiind rec­torul.

Joi, 15 decembrie, la UMF, va avea loc referen­dumul de aprobare a noii variante, vechea Car­tă fi­ind revizuită, în principal, pentru a respecta le­gislația în vigoare în domeniul învățămîntului, dat fiind faptul că în anul 2011, atunci cînd a fost pu­blicată noua Lege a Educației Naționale, au fost a­doptate peste 300 de acte normative de mo­di­fica­­re. „Am vrut ca procesul acesta de modifica­­re să fie complet transparent. Am pornit cu informații cen­tralizate, analizate și selectate din mediul uni­versitar; au fost propuneri ale Consiliului de Ad­ministrație, ale mele personale și ale prorectori­lor și au fost adunate într-o anumită formă, au fost re­vizuite legislativ și au fost pre­zentate, în final, Se­natului, după care, documentul final a fost afișat pe site și a fost pus în dezbatere publică pentru o perioadă de două săp­tă­mîni”, a menționat prof. univ. dr. Viorel Scri­p­cariu, rectorul UMF.
Schimbării care vizează cele două mandate suc­cesive ale persoanelor care ocupă funcții de con­ducere i s-a mai adăugat și o mențiune referi­­toare la durata mandatului unui membru al Se­na­tului Universitar, aceasta fiind acum propusă ca a­vînd patru ani, noua cartă specificînd că „pen­tru studenți, durata mandatului se reg­le­men­tea­ză prin Regulamentul de alegeri al studenților, dar nu mai mult de patru ani”.

O altă schimbare propusă de către co­mu­ni­ta­­tea universitară este ca în următorii ani, ca­dre­le didactice care desfășoară activități specifice func­țiilor publice în ministere sau în alte organe de spe­cialitate ale statului să nu poată să desfășoare al­te activități, înafara celor didactice. De asemenea, în noua cartă s-au introdus și cî­te­va mențiuni care vi­zează funcționarea Editurii „Grigore T. Popa”, prin­tre acestea numărîndu-se și faptul că activi­ta­tea editorială a acesteia este coordonată de edito­­rul executiv în funcție și va fi avizată de rectorul uni­versității.

Pe 9 ianuarie, formula finală a Cartei se va va­lida în Senatul Universității, iar pe 10 ianuarie va fi trimisă la Ministerul Educației Naționale și Cer­cetării Științifice, pentru obținerea avizului de le­galitate.

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top