Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a sărbătorit 156 de ani de la înființare

Academia de gardă Niciun comentariu la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a sărbătorit 156 de ani de la înființare 21
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a sărbătorit 156 de ani de la înființare

Vineri, 28 octombrie, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cu­za”­ din Iași (UAIC) a avut loc ceremonia ani­ver­sară „Dies Academici”, dîndu-se astfel startul „Zi­le­lor Universității”. Pentru a sărbători 156 de ani de la înființarea primei universități din România, organizatorii au alcătuit un program care in­clude peste 50 de evenimente, care s-au des­fă­șurat în perioada 20 – 31 octombrie, la care au fost invitați să participe atît studenții și profeso­rii UAIC, cît și publicul larg, interesat de tema­ticile conferințelor și atelierelor propuse.

„Tră­să­turile referitoare la reglementările din domeniul universitar trebuie, pe de-o parte, să asigure misiunea strategică, strategia națională de for­mare a educației, dar și să lase universităților autonomia funcțională, ca ele să poată să-și în­de­plinească misiunea academică științifică”, a men­ționat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC. Acesta a mai precizat și că, în contextul dat,­ universitatea își propune să își consolideze le­gă­turile cu mediul socio-economic, să-și dezvolte di­recțiile educaționale, formative și de cercetare ști­ințifică și să își consolideze procesul de in­ter­na­ționalizare ­deja început. Mesajul rectorului a fost urmat în ceremonia aniversară și de mesaje ale in­vitaților, printre care s-au numărat prof. univ. dr.­ Vasile Vîntu, rectorul
Universității de Științe A­gri­cole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la­ Brad” din Iași (USAMV) și prof. univ. dr. Ion Ga­gim, rectorul Universității de Stat „Alecu Ru­sso”­ din Bălți.

„Dies Academici” a continuat cu o con­fe­rin­ță­ intitulată „Istoriografia românească între tra­di­ționalism și reînnoire”, susținută de prof. univ. dr.­ Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Ro­mâ­ne, care a adus în atenția publicului problemele i­dentificate la nivel academic, cultural și social în­ societatea românească de astăzi. „Din istorie trebuie să învețe toată lumea – demnitarii, politici­e­nii sau oamenii de cultură, pentru că dacă nu în­vață cu toții, ne vom confrunta cu aceleași gre­șeli­ pe care le-au făcut și predecesorii noștri. La Iași, spre exemplu, școala de istorie este foarte pu­ter­n­ică; are tradiție, reprezentanți și oameni de valoare”, a spus prof. univ. dr. Victor Spinei. Pe lîn­gă­ a­ceste lucruri pozitive, vicepreședintele Academiei Româ­ne­ a mai observat și aspecte care nu sînt be­nefice societății românești, punînd accentul pe in­tensificarea unui fenomen de inferiorizare a u­ma­nioarelor. Evenimentul a continuat cu decer­na­rea­ titlului de Professor Emeritus, decernarea bursei „Sfîn­tul Dumitru” și, în final, cu premierea tine­ri­lor care au obținut rezultate deosebite în cercetare.

Cele 50 de evenimente din programul propus cu prilejul „Zilelor Universității” au fost organi­za­te de către cele 15 facultăți ale UAIC, fiecare pro­pu­nînd publicului interesat o conferință, o dezbatere, o serie de experimente la care să poată par­ticipa sau o serie de ateliere de lucru, în funcție de profil. Acestora li s-au alăturat și Centrul de Stu­dii­ Europene, Muzeul Universității sau Grădina Bo­tanică „Anastasie Fătu” din Iași, în aceste loc­uri fiind organizate expoziții sau seminare.

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top