Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a sărbătorit 156 de ani de la înființare
Academia de gardă 31 octombrie 2016 Niciun comentariu la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a sărbătorit 156 de ani de la înființare 21Vineri, 28 octombrie, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a avut loc ceremonia aniversară „Dies Academici”, dîndu-se astfel startul „Zilelor Universității”. Pentru a sărbători 156 de ani de la înființarea primei universități din România, organizatorii au alcătuit un program care include peste 50 de evenimente, care s-au desfășurat în perioada 20 – 31 octombrie, la care au fost invitați să participe atît studenții și profesorii UAIC, cît și publicul larg, interesat de tematicile conferințelor și atelierelor propuse.
„Trăsăturile referitoare la reglementările din domeniul universitar trebuie, pe de-o parte, să asigure misiunea strategică, strategia națională de formare a educației, dar și să lase universităților autonomia funcțională, ca ele să poată să-și îndeplinească misiunea academică științifică”, a menționat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC. Acesta a mai precizat și că, în contextul dat, universitatea își propune să își consolideze legăturile cu mediul socio-economic, să-și dezvolte direcțiile educaționale, formative și de cercetare științifică și să își consolideze procesul de internaționalizare deja început. Mesajul rectorului a fost urmat în ceremonia aniversară și de mesaje ale invitaților, printre care s-au numărat prof. univ. dr. Vasile Vîntu, rectorul
Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV) și prof. univ. dr. Ion Gagim, rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.
„Dies Academici” a continuat cu o conferință intitulată „Istoriografia românească între tradiționalism și reînnoire”, susținută de prof. univ. dr. Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române, care a adus în atenția publicului problemele identificate la nivel academic, cultural și social în societatea românească de astăzi. „Din istorie trebuie să învețe toată lumea – demnitarii, politicienii sau oamenii de cultură, pentru că dacă nu învață cu toții, ne vom confrunta cu aceleași greșeli pe care le-au făcut și predecesorii noștri. La Iași, spre exemplu, școala de istorie este foarte puternică; are tradiție, reprezentanți și oameni de valoare”, a spus prof. univ. dr. Victor Spinei. Pe lîngă aceste lucruri pozitive, vicepreședintele Academiei Române a mai observat și aspecte care nu sînt benefice societății românești, punînd accentul pe intensificarea unui fenomen de inferiorizare a umanioarelor. Evenimentul a continuat cu decernarea titlului de Professor Emeritus, decernarea bursei „Sfîntul Dumitru” și, în final, cu premierea tinerilor care au obținut rezultate deosebite în cercetare.
Cele 50 de evenimente din programul propus cu prilejul „Zilelor Universității” au fost organizate de către cele 15 facultăți ale UAIC, fiecare propunînd publicului interesat o conferință, o dezbatere, o serie de experimente la care să poată participa sau o serie de ateliere de lucru, în funcție de profil. Acestora li s-au alăturat și Centrul de Studii Europene, Muzeul Universității sau Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași, în aceste locuri fiind organizate expoziții sau seminare.
Adaugă un comentariu