Universitatea de Medicină a împlinit 130 de ani
Academia de gardă 7 decembrie 2009 Niciun comentariu la Universitatea de Medicină a împlinit 130 de ani 3
Săptămîna trecută, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF) din Iași a sărbătorit 130 de ani de la înființare. Celebrarea a avut loc miercuri, 3 decembrie, în Aula „George Emil Palade”, iar printre invitați s-au numărat personalități din mediul academic precum prof. univ. dr. Viorel Munteanu, rectorul Universității de Arte „George Enescu” (UAGE), prof. univ. dr. Gerard Jităreanu, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV), prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), Vladimir Hotineanu, ministrul sănătății din Republica Moldova, și Romeo Olteanu, viceprimarul Iașului, care l-a înlocuit pe primarul Gheorghe Nichita, prezent la întîlnirea electorală a candidatului Mircea Geoană.
Evenimentul a debutat cu discursul prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul instituției sărbătorite, care a pus în discuție modul în care se studiază medicina astăzi. „Medicina nu este o profesie, ci este o misiune, de aceea cetatea trebuie să fie o barieră împotriva incompetenței și insolitudinii studenților de astăzi”. Printre problemele actuale acesta a enumerat și managementul deficitar din învățămîntul superior, susținînd faptul că „universitatea nu trebuie să devină o fabrică de forță de muncă”. Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae a mai afirmat că „un popor, o țară se afirmă doar prin inteligență și competență”, referindu-se la progresele înregistrate de instituția pe care o conduce, o dovadă în acest sens fiind și faptul că în prezent la UMF studiază tineri din 46 de țări ale lumii.
Un brand cu stea în frunte
În a doua parte a evenimentului, ministrul sănătății din Republica Moldova, Vladimir Hotineanu a comparat Iașul cu „o stea polară pentru tinerii moldoveni”. Acesta s-a referit și la „cortina de fier de dinainte de 1990” și la „căldura frățească care a fost păstrată dintotdeauna între cetățenii Republicii Moldova și ieșeni”. Demnitarul a ridicat universitățile din Iași la nivelul „singurului brand al orașului”, recunoscînd valoarea învățămîntului de aici. El a venit în spijinul afirmației sale cu exemplul prim-ministrului basarabean, Vlad Filat, care a absolvit Facultatea de Drept de la UAIC. Viceprimarul Romeo Olteanu a amintit de asemenea că „Iașul este o capitală a educației” și a catalogat UMF-ul ca fiind „o emblemă a universităților din acest oraș”.
În cadrul manifestarii au luat cuvîntul toți reprezentanții celorlate universități de stat ieșene. Prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC a vorbit despre istoria comună a UMF și a universității pe care o conduce, iar prof. univ. dr. Viorel Munteanu s-a referit la „protocolul bilateral al profesorilor de la cele două universități, care exista în trecut”.
Inaugurarea învățămîntului agresiv
La finalul festivității 13 cadre didactice au primit distincția „Profesor Emerit” și au fost acordate 13 diplome de merit studenților UMF. De asemenea, în cadrul aceleiași manifestări, a fost inaugurat și programul privind platforma de e-learning, un proiect în valoare de 1.5 milioane euro, finanțat în proporție de 98% de Uniunea Europeană și de Guvernul României. Potrivit rectorului UMF, „prin acest proiect se va impune așa-numitul învățămînt agresiv”. Acesta urmează să fie implementat anul viitor pînă la 1 septembrie 2010, iar beneficiarii vor fi toți studenții, masteranzii, doctoranzii și părinții acestora, respectiv cadrele didactice.
Leonaș VEZETEU
Adaugă un comentariu