America după valuri
Informare 6 noiembrie 2012 Niciun comentariu la America după valuri 3Coasta de est a Statelor Unite ale Americii a fost devastată săptămîna trecută de cel mai mare hazard natural din ultimul secol. Uraganul Sandy s-a intensificat și a lovit țărmul de nord-est al continentului american, în New Jersey, pe 29 octombrie, avînd rang de furtună tropicală și o viteză a vîntului de 110 kilometri pe oră. În New York, guvernatorul Andrew Cuomo declarase deja stare de urgență, iar „la momentul impactului podurile peste East River, liniile de metrou, cale ferată, aeroporturile JFK, LaGuardia și Newark erau toate închise” (Agence France Presse, luni, 29 octombrie).
Vîntul puternic și apa care a urcat pînă la patru metri pe străzile Manhattanului au distrus două reactoare nucleare, o mare parte din oraș rămînînd fără energie electrică pînă sîmbătă, 3 noiembrie. „Lipsa curentului electric a afectat în total 8.5 milioane de locuințe din 17 state de pe țărm, zona afectată întinzîndu-se din Carolina de Nord pînă în Canada” (guardian.co.uk, marți, 30 octombrie). Președintele Barack Obama a decretat marți dimineață stare de catastrofă majoră, decizie care a permis accesul persoanelor afectate de furtună la fondurile federale ale comitatelor Bronx, Kings, Nassau, Richmond, Suffolk, New York și Queens. Tot marți, Sandy a ajuns deasupra Canadei, lăsînd „130.000 de locuințe fără electricitate în provinciile Ontario și Quebec și provocînd moartea a două persoane. Ulterior, furtuna a pierdut din intensitate și s-a stins în regiunea Marilor Lacuri” (torontosun.com, miercuri , 31 octombrie).
Sandy a lăsat în urmă pagube materiale cuprinse între 30 și 50 de miliarde de dolari și un total de 175 de victime. Autoritățile au demarat operațiuni de salvare a sinistraților în zonele afectate, iar reprezentanții Crucii Roșii au trimis camioane cu mîncare, apă și medicamente. Revenirea la normal a instituțiilor este, însă, un proces greoi, ținînd cont de faptul că numai „în New York 65 de școli publice nu se vor putea deschide luni (n.r.: 5 noiembrie) pentru că fie sînt grav afectate clădirile, fie nu există curent electric încă. În plus, trei spitale au fost complet evacuate din cauza efectelor inundațiilor iar orașul riscă să intre într-o criză a combustibilului din cauza pagubelor cauzate de furtună asupra benzinăriilor” (cnn.com, sîmbătă, 3 noiembrie).
Repercusiunile sînt unele pe termen lung, iar „în zonele sinistrate din Staten Island și Rockaways, unde distrugerile la nivelul caselor au fost cele mai serioase, ca și în New Jersey, ale cărui țărmuri la Oceanul Atlantic au fost devastate, locuitorii rămași fără adăpost au un nou inamic: frigul. Se așteaptă ca temperaturile să scadă pînă aproape de zero grade Celsius în acest weekend” (mediafax.ro, sîmbătă, 3 noiembrie). Sub apăsarea unei traume de asemenea proporții, Statele Unite trebuie să-și recupereze acum trupurile victimelor, infrastructura, sistemul sanitar, activitățile economice de orice fel și să fie, pe 6 noiembrie, pregătite de alegeri prezidențiale.
Anca TOMA
Adaugă un comentariu