America după valuri

Informare Niciun comentariu la America după valuri 3

Coasta de est a Statelor Unite ale Americii a fost devastată săptămîna trecută de cel mai mare hazard natural din ultimul se­col. Uraganul San­dy s-a intensificat și a lovit țărmul de nord-est al continen­tului american, în New Jersey, pe 29 octombrie, avînd rang de furtună tro­picală și o viteză a vîntului de 110 ki­lometri pe oră. În New York, guverna­torul Andrew Cu­omo declarase de­ja stare de ur­gen­ță, iar „la momentul im­pactului po­du­ri­le peste East River, li­niile de me­trou, cale ferată, aeroportu­rile JFK, LaGuar­dia și Newark erau toate în­chise” (Agence France Presse, luni, 29 octombrie).

Vîntul puternic și apa care a ur­cat pînă la patru metri pe străzile Man­ha­ttanului au distrus două reactoare nu­cleare, o mare parte din oraș ră­mî­nînd fără energie electrică pînă sîm­bă­tă, 3 noiembrie. „Lipsa curentului e­lectric a afectat în total 8.5 milioane de locuințe din 17 state de pe țărm, zo­na afectată întinzîndu-se din Ca­ro­li­na de Nord pînă în Canada” (guar­di­an.co.uk, marți, 30 octombrie). Pre­șe­dintele Barack Obama a decre­tat marți dimineață stare de catastro­fă ma­joră, decizie care a permis ac­ce­sul persoanelor afectate de furtună la fondurile federale ale comitatelor Bronx, Kings, Nassau, Richmond, Suffolk, New York și Queens. Tot marți, Sandy a ajuns deasupra Ca­na­dei, lăsînd „130.000 de locuințe fără e­lectricitate în provinciile Ontario și Quebec și provocînd moartea a două persoane. Ulterior, furtuna a pierdut din intensitate și s-a stins în regiunea Ma­rilor Lacuri” (torontosun.com, mier­curi , 31 octombrie).

Sandy a lăsat în urmă pagube ma­teriale cuprinse între 30 și 50 de mi­liarde de dolari și un total de 175 de vic­time. Autoritățile au demarat o­pe­rațiuni de salvare a sinistraților în zo­nele afectate, iar reprezentanții Cru­cii Roșii au trimis camioane cu mîn­ca­re, apă și medicamente. Revenirea la normal a instituțiilor este, însă, un proces greoi, ținînd cont de faptul că nu­mai „în New York 65 de școli pu­blice nu se vor putea deschide luni (n.r.: 5 noiembrie) pentru că fie sînt grav afectate clădirile, fie nu există curent electric încă. În plus, trei spitale au fost complet evacuate din ca­u­za efectelor inundațiilor iar orașul ris­că să intre într-o criză a combus­ti­bi­lu­lui din cauza pagubelor cauzate de fur­­tună asupra benzinăriilor” (cnn.com, sîm­bătă, 3 noiembrie).

Repercusiunile sînt unele pe ter­men lung, iar „în zonele sinistrate din Staten Island și Rockaways, unde distrugerile la nivelul caselor au fost cele mai serioase, ca și în New Jer­sey, ale cărui țărmuri la Oceanul Atlantic au fost devastate, locuitorii rămași fără adăpost au un nou inamic: fri­gul. Se așteaptă ca temperaturile să sca­dă pînă aproape de zero grade Cel­sius în acest weekend” (media­fax.ro, sîmbătă, 3 noiembrie). Sub apăsarea unei traume de asemenea proporții, Statele Unite trebuie să-și recupe­re­ze acum trupurile victimelor, infrastructura, sistemul sanitar, activi­tă­ți­le economice de orice fel și să fie, pe 6 noiembrie, pregătite de alegeri pre­zidențiale.

Anca TOMA

Autor:

Anca TOMA

Redactor-șef adjunct la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top