Capul lui Moțoc? Păstrați-l!

Informare Niciun comentariu la Capul lui Moțoc? Păstrați-l! 1

Comunitatea românilor minoritari din Serbia și-au cerut în repetate rîn­duri drepturile, însă Parteneriatul Eu­ropean și Acordul de Stabilizare și A­so­ci­ere semnate în 2008 n-au fost de ajuns. Deși nu o dată s-a pus problema mi­n­o­ri­tății din Valea Timocului, pînă nu am tras de mînecă Or­ga­ni­zația pentru Securitate și Cooperare în Eu­ro­pa (OSCE) nu s-a rezolvat nimic.

Foarte tranșanți, reprezentanții Ro­­­mâniei în Consiliul Afacerilor Ge­­nerale au hotărît ca „România să blo­cheze, la 28 februarie, adoptarea de­­ciziei de a acorda Serbiei statutul de țară candidată la Uniunea Europeană. Decizia României are legătură cu ne­res­pectarea drepturilor minorităților, res­pectiv a etnicilor vlahi, și nu va fi mo­­dificată ca urmare a acordurilor sem­­nate de Priștina și Belgrad” (Me­dia­fax.ro, luni, 27 februarie).

Băsescu a zîmbit larg două zile mai tîrziu, spunînd nonșalant că „pro­ble­ma Serbiei este rezolvată”, după ce „oficialii de la București au făcut presi­uni la Bruxelles, Serbia a semnat pro­tocolul bilateral privind re­cu­noaș­te­rea drepturilor minorităților române. În cadrul reuniunii miniștrilor de ex­terne din UE, declarația Bucureștiului sublinia necesitatea unor rezultate con­­crete rapide în legătură cu sem­na­rea protocolului privind statutul mi­no­ri­tăților din cele două state și prin monitorizarea atentă a OSCE și Con­si­liul European” (Evenimentul Zilei, vineri, 2 martie).

Ulterior, „întrebat de ziariștii sîrbi, la sosirea la summitul liderilor eu­r­openi la Bruxelles, dacă problema mi­no­rității a fost rezolvată, Traian Bă­ses­cu a răspuns simplu «Da»” (Hot­news.ro, joi, 1 martie).

Imediat în urma acestei decizii, pre­ședintele Mișcării Democrate a Ro­mânilor din Serbia (MDRS), Di­mitrie Crăciunovici „și-a exprimat u­nele rezerve legate de angajamentele luate de Belgrad cu privire la minoritatea românească, fiind cunoscută po­ziția guvernanților sîrbi «ori de cîte ori ins­tituțiile europene le-au cerut să res­pecte dreptul etnicilor români la limba maghiară, la biserică, la învătămînt și mass media»” (Evenimentul Zilei, joi, 1 martie). Mai mult, acesta a mai declarat pentru instituția de presă că în spiritul reprezentativității ar trebui des­ființat Consiliul Național al Mi­no­rității Vlahe, instituție despre care acesta consideră că „nu reprezintă” in­te­resele românilor din Serbia.

După cinci ani de prezență mai mult pasivă în forurile de decizie ale UE, România dă, în sfîrșit, semnele îndelung așteptate de a fi învățat me­ca­nismele proceselor decizionale eu­ro­pe­ne. Și dacă acesta e doar un exemplu izolat, tot nu-i nimic, românii au găsit mereu soluție de compromis. Poate, cine știe, un nou Kosovo.

Livia RUSU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top