Ce se ascunde în umbra lui Năstase
Informare 6 octombrie 2010 Niciun comentariu la Ce se ascunde în umbra lui Năstase 1Cu toate că tind să o dau într-un clișeu de care probabil v-ați săturat deja, într-adevăr toamna se numără bobocii, iar asta se vede cel mai bine în politică. După ce caschetele s-au aruncat în fața palatului Cotroceni mai ceva ca la un dans de la Mouling Rouge și cu Blaga pe post de țap ispășitor, cu sesiunea parlamentară deschisă, începem să ascultăm din ce în ce mai multe planuri fantastice de a scăpa România din criză.
Pe an ce trece, parlamentarii capătă un zîmbet din ce în ce mai senil și au un așa spirit ludic în ei, de ai impresia că fosta mîndrie a lui Nicolae Ceaușescu s-a transformat într-o grădiniță cu program prelungit.
După modelul PNL, Adrian Năstase iese din nou la rampă și a început și el să anunțe un guvern din umbră sau penumbră. „El a subliniat că aceasta structură de ministere «relativă» este de fapt «un mod de a organiza» proiectul de guvernare al PSD pe soluții, acestea fiind domeniile importante”, titrează portalul Hotnews de pe 30 septembrie.
Fostul prim ministru nu a atribuit nimănui, momentan, portofoliile cu pricina, dar, conform viziunii lui, sînt în total 13 ministere, iar patru membri ai cabinetului vor juca rolul de miniștri-delegați. Cotidianul Evenimentul Zilei readuce în discuție și primul guvern din umbră al lui Năstase care avea 31 de ministere. „Ca să se asigure de suportul baronilor locale, Năstase a împărțit tuturor șefilor de organizații posturi de șefi de departamente. Deci promisiuni de scaune ministeriale cînd PSD va ajunge la putere”, continuă același ziar din data de 1 octombrie.
Cu speranțele că planurile lor sînt (au fost și vor fi) cele mai bune, deja am început să auzim și primele măsuri pe care acest cabinet le va lua, printre ele numărîndu-se și anularea reducerii salariilor și pensiilor cu 25%. Mai mult, micul Titulescu al României a venit și cu alte propuneri în ceea ce privește situația economică și acordul financiar cu Fondul Monetar Internațional: „Victor Ponta a precizat că acesta (n.r.: acordul) trebuie să continue, dar numai renegociat, astfel încît România să nu mai împrumute bani, ci Fondul să opereze, împreună cu CE, un audit comun al situației economice a țării. «Să fie foarte clar. Noi vrem să avem un acord cu FMI, dar nu mai vrem să împrumutăm bani de la FMI»”, continuă Gândul, de pe 30 septembrie.
Din păcate pentru PSD, guvernul chiar este de tot în umbră comparativ cu PNL, unde deja știm care sînt miniștrii și le cunoaștem și disponibilitatea (Ioana Cîmpeanu a declarat că ea ar vrea chiar de „mîine” să intre la guvenare!), iar aici nici măcar nu avem un nume vehiculat pentru postul de premier.
Nu m-ar mira ca în curînd să asistăm și la o bătălie între cele două „umbre”, asta dacă depun și mult discutata moțiune de cenzură. Oricum pentru ei, planul de rezervă e suspendarea lui Băsescu, mai ales că Dan Voiculescu ne-a promis că se va ocupa personal de acest lucru. Mie-mi sună a deja-vu.
George GURESCU
Adaugă un comentariu