Ceaușescu, în vizită la Croazetă
Informare 26 mai 2010 Niciun comentariu la Ceaușescu, în vizită la Croazetă 0Unul din cele mai așteptate evenimente cinematografice din Europa a lăsat, în acest an, un gust amar tuturor criticilor de film și jurnaliștilor prezenți la Cannes. Cea de a 63-a ediție a Croazetei s-a remarcat mai degrabă prin prezența flamboiantă a lui Tim Burton, în calitate de președinte al juriului, și producții care au stîrnit mai degreabă reacții din partea unor politicieni, decît din partea criticilor de specialitate. Un exemplu concret a fost filmul italiencei Sabina Guzzanti, unde au fost descrise, într-un documentar ironic, acțiunile lui Berlusconi, după cutremurul din orașul Aquila, ministrul italian al culturii acuzînd-o pe regizoare de „falsificarea adevărului”.
De partea celaltă, filmografia românească a reușit să atragă atenția prin producțiile lui Cristi Puiu, Andrei Ujică sau Radu Muntean, iar presa străină a continuat să vorbească despre inovativul val al filmului românesc. „La urma urmei, dictatorul nu e decît un artist, care are posibilitatea să-și pună integral în practică egoismul. E doar o chestiune de nivel estetic, dacă el se cheamă Baudelaire sau Bolintineanu, Ludovic al XVI-lea sau Nicolae Ceaușescu”, spunea Andrei Ujică, citat în Evenimentul Zilei de pe 18 mai.
După declarația preluată din Los Angeles Times – „românii nu pot face filme proaste” – făcută imediat după vizionarea peliculei „Marți, după Crăciun” a lui Radu Muntean, a urmat și „Aurora” lui Puiu care s-a bucurat de aceleași aprecieri din partea criticilor. „Cronicile primite (…) sînt printre cele mai entuziaste care s-au scris despre filmele noului val românesc prezentate, de-a lungul deceniului, la Cannes” (Adevărul, 19 mai), iar Hollywood Reporter a afirmat că România își păstrează standardele de aur.
Din păcate, Croazeta din acest an nu le-a adus românilor decît premiul cel mare la „Quinzaine des Réalisateurs”, pentru scurtmetrajul „Căutare” al lui Ionuț Pițurescu. Iar „Un Certain Regard” a fost luat de regizorul sud-coreean Hong Sang-soo, pentru „Ha ha ha” – „Pelicula spune povestea unui realizator de filme care se pregătește să se mute din Coreea în Canada și este al treilea film coreean din selecția oficială din acest an (celelalte două concurează pentru Palme d’Or)” (Cinemas, 22 mai).
Munteanu și Puiu, ambii candidați la aceeași secțiune, nu au primit nici un premiu, vestea venind ca „un soi de duș rece”, mai ales că „românii au fost, în ultimii ani, răsfățații Festivalului de la Cannes, plecînd de fiecare dată cu cîte un premiu”, (Mediafax, 23 mai).
Chiar și fără nici un premiu primit, cert este că regizorii au reușit să-și mențină ridicată cota pe piața internațională a filmului. Acum trebuie să trecem dincolo de laudele publicațiilor străine și să-i aplaudăm pentru realizările acestea fără să-i mustrăm pentru că „n-au fost în stare să ia un premiu”.
George GURESCU
Adaugă un comentariu