Cu ce a rămas România din 2013
Informare 16 decembrie 2013 Niciun comentariu la Cu ce a rămas România din 2013 1Anii de după Revoluție nu au fost ușori pentru România, dar anul acesta parcă și-a înfipt colții în tot ce a putut: în mîndria națională, în justiție, în societatea civilă. Pentru prima dată, anul acesta s-a vorbit în termeni duri atît despre autonomia celor trei județe maghiare din Transilvania cît și despre unirea cu Republica Moldova. Anul acesta, încheind cu manevra din decembrie, justiția a fost tăvălită prin toate gropile. Și fix în anul în care aveam nevoie de stabilitate. Anul în care a ieșit raportul MCV, în care s-a discutat în termeni serioși despre intrarea în Schengen, toate obiective ratate pe fondul unei zbateri între o putere hulpavă și o opoziție în degringoladă. Și în toată această brambureală națională, s-a trezit „societatea civilă”. Fie că au înțeles de ce, fie că nu, românii au ales să le pese de ceea ce se întîmplă în țara lor. Locul protestelor unde galeriile erau aduse cu autocarul a fost luat de cel al unei mase care încă nu își găsește reprezentare politică dar mai are un strop de identitate națională. Nu ne-am fi putut pregăti în ianuarie pentru tot ceea ce ne-a scos în față 2013, dar anul a fost unul ambiguu, în care speranța și patriotismul s-au amestecat cu deznădejdea și iluzii frînte. A, și anul în care am ratat, din nou, calificarea la Mondiale.
Anul 2013 a început agitat. Pînă la spectacolul îndoielnic oferit de ziua micii Uniri, cînd, încă iubiți de alegători, politicienii USL au venit în număr cît mai mare la Iași, doi români au murit într-un atac terorist din Algeria. Acela avea să fie momentul care a marcat un an în care lupta cu terorismul a continuat, Statele Unite ale Americii rămînînd doar cu promisiunea unei viitoare retrageri din Afaganistan, fără ca vreo dată concretă să ofere alinare familiilor soldaților care îi așteaptă încă acasă. În ianuarie, piața mass-media și politicul s-au bătut cap în cap de cîteva ori. Supărat că UDMR nu a prins, pentru prima data, Guvernul, Kelemon Hunor a întors tunurile către Dan Voiculescu în presa din Unga-ria, acuzîndu-l că își folosește „televiziunea de casă” pentru propriile interese și că „este tumoarea canceroasă a politicii românești”. Tot implicarea politicului în treburile televiziunilor a acuzat și Dan Diaconescu, „viitorul președinte al României“, cînd OTV-ului i-au fost închise porțile de către Consiliul Național al Audiovizualului pentru nenumărate încălcări ale regulilor de bună-conduită în audiovizual. Ne-am temut, atunci, dedicînd și două pagini de dezbatere în „Opinia studențească”, de faptul că, deși fundamental în litera legii, desființarea „televiziunii poporului” va lăsa ușa deschisă pentru abuzuri ale CNA-ului împotriva altor televiziuni. Temerile încă nu s-au adeverit, Dan Diaconescu s-a întors printr-un șiretlic pe unele rețele de cablu, dar precedentul rămîne în picioare. Tot în ianuarie, revista „Dilema veche” a marcat 20 de ani de existență, întinerind, de atunci, cu fiecare număr.
Presa care atacă justiția
Luna februarie a anului ce stă să se încheie a continuat discuțiile care au pornit în ianuarie privind raportul negativ MCV despre situația politică din România. Dincolo de acuzele de corupție, un aspect a sărit atunci în evidență care, la o privire obiectivă, nu a fost îndreptat nici pînă astăzi: presiunile efectuate de și prin mass media către procurori, magistrați și instituțiile de care aceștia aparțin. Situația, cu un anumit grad de unicitate în Europa, a demarat o dezbatere care încă nu a luat proporții în țară. O dezbatere despre independența instituțiilor de presă și despre efectele nocive ale implicării politicii de stat în politica editorială.
Însă politica a suferit o lovitură în februarie ale cărei valuri încă se mai resimt și astăzi. Sub umbrela unei deschideri a pieții muncii către România și Bulgaria, ziarele și unii parlamentari din arhipelag au pornit o campanie de denigrare a țării la care clasa politică dintre Carpați nu a avut replică. Doar unele instituții media și ONG-uri au știut să negocieze ferm și calm un răspuns adecvat (cum ar fi campania inițiată de gândul.info „Why don’t you come over”). Însă în februarie, pe fundalul acestor dispute, s-au mai născut și cele în care în UK s-a descoperit în magazine carne de cal importată din România. În care, din nou, degetele întregii Europe s-au întors către România și replica reprezentanților noștri a fost una subțire. Subțire a fost și reacția în privința privatizării Oltchim, la care era implicat, într-o primă fază și „viitorul președinte al României”, Dan Diaconescu. Nici pînă astăzi nu s-a lămurit situația muncitorilor de acolo, cum nu s-a lămurit nici cea a lui Voiculesc, care, în încercarea de a tergiversa și mai mult dosarul în care este anchetat, și-a dat demisia din Parlament.
Fără viză de Schengen
În martie, printre eliberarea din închisoare a lui Adrian Năstase, purtat și astăzi prin tribunal de fantasme din dosarul Zambaccian, alegerea unui papă, în persoana celui care și-a luat numele de Francisc, care în scurta perioadă de cînd a ocupat scaunul papal a deschis catolicismul foarte mult către lume, a venit episodul Schengen. Momentul în care României și Bulgariei le-a fost refuzat dreptul de a intra fără control vamal în Uniunea Europeană. Invocat, pe rînd, Mecanismul de Coooperare și Verificare, cît și corupția din sistemul nostru administrativ, Olanda și-a folosit dreptul de veto. De atunci, subiectul Schengen a fost unul preluat de fiecare dată în preajma unui consiliu de Justiție și Afaceri Interne pînă cînd, după unele intervenții ale Germaniei și Franței, s-a hotărît amînarea pe termen nedefinit a unui nou vot.
S-a trezit societatea civilă
Pînă la sosirea toamnei, lunile s-au rostogolit lipsite de incidente semnificative. Au existat controverse privind propunerea ca procuror-șef al DNA a lui Tiberiu Niță, Coreea de Nord a făcut primele amenințări nucleare credibile, parlamentarii și-au votat un nou statut mult mai avatanjos, iar Jeremy Clarkson, realizatorul emisiunii Top Gear, a pornit din nou tirada de declarații rasiste dinspre Marea Britanie spre România. În iunie s-a scos la licitație pentru privatizare CFR Marfă, o nouă privatizare cu scandal și fără finalitate, în care actor principal a fost Gruia Stoica, patronul Grupului Feroviar Român, care a cîștigat într-o primă fază licitația. S-a discutat despre un nou referendum despre demiterea președintelui, iar sfîrșitul lunii iunie a marcat discuții despre revizuirea Constituției care n-a mai avut, într-un final, loc. În iulie, în urma unei misiuni neoficiale a SRI într-o țară străină, Omar Haysam a fost prins și închis, după ce condamnarea îi atrăsese o urmărire internațională. În august, discuțiile despre autonomia ținutului secuiesc s-au intensificat, avîndu-l în prim plan pe radicalul maghiar naționalist Jobbik.
În septembrie, acuzată de moleșeală și de nepăsare, societatea civilă română s-a trezit la viață organizînd proteste împotriva exploarării și a exploatării miniere de la Roșia Montană. Zeci de mii de oameni din toată țara au ieșit pe străzi și au protestat împotriva Roșia Montană Gold Corporation și Gabriel Resources, proteste care s-au întins apoi și către gazele de șist și, zilele trecute, către guvernarea care nu mai răspunde de cetățenii care au ales-o. Protestele continuă și astăzi, în fiecare duminică, în capitală.
El nu are nevoie de tine, nu are nevoie de fanatismul tău, nu are nevoie nici măcar de credința ta ca să existe și ca să te ghideze. Tu ai nevoie de el.
A trebuit să vină luna octombrie din 2013 pentru ca procurorii anti corupție să finalizeze dosarul referendumului în care principalul acuzat este Liviu Dragnea care a fost și trimis în judecată. Pînă să pierdem o nouă calificare la Mondialul din Brazilia, într-un baraj cu Grecia, cazul acestuia a picat în plan secund, specialiștii preconizînd un nou proces ale cărui termene se vor întinde de-a lungul anilor. Cum a fost și cel al Dosarului Transferurilor, a cărui sentință inițială a fost atacată la alte instanțe și dosarul, vechi de cîțiva ani buni, încă se va mai întinde. Doar arestarea lui Gigi Becali a fost un succes mai răsunător, deși conjunctural, el fiind închis pentru cumul de sentințe cu suspendare, dar și aceasta pare că s-a fîsîit, din moment ce latifundiarul are șansele de a putea lucra la un club de fotbal, ieșind zilnic din închisoare, după ce a primit un regim deschis de detenție.
Anul s-a încheiat sub auspiciul unui marș organizat de secui pentru autonomie, desfășurat în paralel cu cel al Republicii Moldva pentru unire. Aceasta din urmă a făcut și primii pași către Europa, săptămînile trecute la Vilnius, în timp ce în România studenții și profesorii și medicii protestau pentru un PIB mai mare pentru sănătate și medicină.
Discuțiile despre regionalizare nici nu merită pomenite, din moment ce legea descentralizării, aprobată prin asumarea răspunderii de către Guvern, a dat puterea așa-zișilor baroni locali, care nu o vor mai scăpa din mînă în contextul unei regionalizări.
România se îndreaptă, așadar, spre 2014, cu un simț de identitate națională mai accentuat, dar fără nici o direcție.
Redacția Opinia studențească
Adaugă un comentariu