Cu euro în colțul gurii

Informare Niciun comentariu la Cu euro în colțul gurii 1

Joi, 10 noiembrie, Traian Bă­ses­cu a făcut o vizită oficială în Ger­mania. „Obiectivele vizitei la Ber­lin sînt două: consolidarea re­la­­ției bilaterale și acțiune comu­nă în Uniunea Europeană” (Hot­News.ro Joi, 10 noiembrie).

„Îi rog pe ziariști să nu zîm­beas­că, dar ne păstrăm ținta de a in­tra în Euro în 2015” (Ziarul Fi­nan­­ciar, joi, 10 noiembrie).

Așa ne transmite Traian Bă­ses­­­cu în timpul vizitei sale. În con­ti­noa­­re cancelarul german comple­tea­­za: „România a confirmat că vrea să adere în 2015 la euro. Res­pect acest lucru, știu ce înseamnă să se întreprindă reforme dificile pen­tru populație. Doresc să felicit Gu­vernul român pentru determi­na­rea cu care a implementat aceste reforme” (Ziarul Finan­ciar, joi, 10 noiembrie).

Faptul că sîntem felicitați de Angela Mer­kel nu ne va încălzi și nici nu ne va ți­ne de foame peste cîțiva ani, cînd vom fi obligați să facem cumpă­ră­turile în euro.

Traian Băsescu mai anunță și fap­tul că „este de interes major pentru noi o implicare a investitorilor germani într-un spațiu majo­ritar în procesul de privatizare având în vedere experiența și tehno­logiile germane în utilizarea cãrbunelui, în industria energeticã și, de asemenea, calitatea tehnologiei germane în domeniul feroviar” (Zi­arul Financiar, joi, 10 noiembrie).

Astfel, el continuă enumerînd pe cele cîteva companii de stat ca­re au mai rămas, complexurile de la Turceni și Rovinari și Ter­mo­centrala Craiova, precum și CFR Marfă. Menționează și sectoarele, deja cunoscute, în care se pot face investiții.

Traian Băsescu continuă cu preziviunile pe urmatorii ani: „în 2010, deficitul bugetului de stat con­­­solidat a fost 6,5 procente. A­nul acesta, vom avea un deficit sub 4,4. Iar bugetul, deja trecut în pri­ma citire prin Guvern, are un de­fi­cit pentru 2012 de 1,9 procente. Iar obiectivul nostru este să avem anul 2013 cu un deficit bugetar zero” (Gândul, joi, 10 no­iembrie).

Previziunea sa se apropie de a­de­văr însă aici e o bubă. Cît de mult va mai trebui să strîngem cu­reaua pen­tru a-i îndeplini visul. Deși a­vem datorii ce cuprind 33% din PIB, asta însemnînd că Ro­mânia mai are loc pentru împrumuturi iar reformele s-ar putea realiza mai lent, conducerea țării a ales să su­foce rapid și pe nesimțite prin re­forme dure. De prin ’90 încoace tot sînt generații de sacrificiu.

Andrei MIHAI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top