100 de ani de la Unire sărbătoriți prin muzică

De pe scena Iașului Niciun comentariu la 100 de ani de la Unire sărbătoriți prin muzică 55

Vineri, 2 noiembrie, la Biblioteca „Mihai Eminescu” din Iași, Corul Regal, dar și cel al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, au cîntat pentru publicul ieșean. Concertul susținut la Iași, face parte din turneul național „Capitalele Unirii”, dedicat Centenarului Marii Uniri.

În Aula Bibliotecii „Mihai Eminescu” din Iași, o încăpere cu tavan din gemulețe de sticlă și decorațiuni florale arhitecturale, Corul Universității Naționale de Arte „George Enescu” deschide evenimentul. Îmbrăcate în ii mai colorate sau mai simple, fetele urcă primele pe scenă, urmate de băieții în costume negre, cu papion sau cravată. Aplauzele de la început sînt întrerupte de prezentatoarea îmbrăcată într-o rochie roz, cu umerii goi și un șirag de perle albe. „Începem călătoria muzicală”, spune ea și în sală se face liniște. Sub îndrumarea dirijorului George Dumitriu, corul își începe prestația cu melodii din Basarabia, ca apoi să continue cu piese în ritm mai vioi din zona Transilvaniei sau a Țării Românești. Atunci cînd începe melodia „Sări mîndră”, atmosfera se animă, iar femeia cu bluză albastră nu se oprește deloc din a-și mișca trupul în ritmul piesei.

Între timp, pianul este mutat astfel încît pianistul să fie cu fața la public, de către doi bărbați, despre care aflăm mai tîrziu cine sînt: fondatorul Corului Regal și pianistul. Pe scenă intră Corul Regal, pentru prima dată în formulă completă, fetele îmbrăcate în rochii negre, lungi, iar băieții în costume negre cu papioane. „Poposim în Bucovina, ca mai apoi să ajungem în ținuturile Moldovei. Apoi ajungem în Basarabia, rana cea mai deschisă a României Mari”, spune prezentatoarea și așa începe prestația în „bijuteria arhitectonică a Iașului”, după cum o numește. Andrei Stănculescu, dirijorul, face un semn și ritmul dansant al melodiei „Hop! Țup! Țup!” o face pe femeia de la balcon să-și miște telefonul în toate direcțiile în timp ce filmează.

După ce este cîntată ultima melodie, publicul aplaudă, iar în sală se aud vocile oamenilor aclamînd „Bravo, bravo!”. Dirijorul Corului Regal dă tonul și, astfel, cîntă o melodie în plus. Evenimentul se încheie cu urala „Trăiască regina!”, cu toate că, de cîțiva ani buni, avem doar principese. Turneul Corului Regal a ajuns atît în orașele din România, cît și în Chișinău, în Republica Moldova sau în Cernăuți, în Ucraina.

Text de Diana Nechita

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top