Dragostea, dată la schimb pentru o fărîmă de aur
De pe scena Iașului 11 aprilie 2016 Niciun comentariu la Dragostea, dată la schimb pentru o fărîmă de aur 44
„Sentimentele sînt de vînzare, iar dragostea devine o marfă și, ca orice marfă, are un preț”, este ideea prin care Radu Ghilaș conturează o parte din piesa pe care a adus-o pe scena Ateneului Tătărași din Iași, marți, 5 aprilie 2016, de la ora 19:00. Premiera spectacolului „Fata fără zestre”, scrisă de Alexandr Nicolaevici Ostrovski, a redeschis instituția după cinci luni în care aceasta a fost ferită de ochii publicului pentru că nu avea avizul de funcționare.
Sunetul mării umple sala de teatru, iar în fața noastră apare Larisa Dmitrievna (Andreea Enciu), ca o muză care prevestește sfîrșitul. În rochia de culoare pală pare a fi o păpușă de porțelan, una care se va sparge în mîinile celor care o revendică fără inimă, pe nedrept. Propria ei casă are veșnic ușa deschisă pentru pretendenții de la care mama ei stoarce bani pentru a se putea întreține amîndouă. Deși este săracă, tînăra este bine văzută de cei din micul oraș în care trăiește și toți bărbații visează la ea, chiar și cei însurați. Sătulă de toată atmosfera, decide să se căsătorească și să se retragă la țară, unde nu o va cunoaște nimeni.
Cu sufletul eșuat la mal
Povestea pare simplă la început, o fată frumoasă și săracă se căsătorește cu cineva care, deși nu o merită, o iubește și asta poate aduce fericirea. Însă replicile pline de subînțeles, amuzante pe alocuri, întorsăturile de situație și dramatismul trăirilor actorilor atrag ca un magnet sufletul și aplauzele spectatorilor. Tot ce contează pentru oameni este poziția socială, semn că lumea devine tot mai dezumanizată. Tocmai de aceea, Larisa este atît de apreciată de bărbați, pentru că este distantă ca o stea de toate lucrurile superficiale, rămînînd o naivă.
Loviturile de tun ce răsună în surdină prevestesc sosirea lui Sergei Paratov (Alexandru Răbulea), adevărata dragoste a Larisei, care a plecat mai demult fără nicio urmă. Reîntoarcerea lui tulbură inima tinerei, care decide să își părăsească logodnicul, pe Juliy. Atunci cînd personajele trebuie să își explice gîndurile e ca și cum timpul s-ar opri. Cei din jur împietresc, iar actorii trec în spatele unei copertine și își arată chipurile prin colacele de salvare agățate de ea. Dintr-un univers paralel, cu un aer serios își transmit ce au pe suflet.
Starea de degradare morală a fetei debutează atunci cînd, fiind la masă cu toți admiratorii ei, ea începe să cînte cu țigăncile aduse de Sergei. Sufletul ei tînjește după fericire, iar dragostea ce i-o poartă bărbatului cu ochii negri e ca un burete pentru durere și umilință. Însă fata cedează cînd află că bărbatul căruia i-a oferit fecioria se va însura cu o femeie bogată pentru a recupera averea pierdută. „Am căutat dragostea în lume și nu am găsit-o. De acum, o să caut aur”, mărturisește tînăra. Însă gîndul ei a fost brusc întrerupt de un glonț care a pornit cu ură din revolverul soțului. Niciunul dintre admiratori nu i-a oferit o mînă de ajutor pentru că sufletul ei nu era poleit cu aur. Nimeni n-a iubit-o cu adevărat.
Adaugă un comentariu