AFERIM!, colorat în 64 de fotografii
De pe scena Iașului 5 aprilie 2015 Niciun comentariu la AFERIM!, colorat în 64 de fotografii 18După aproape o lună de la difuzarea în cinematografele românești a peliculei „Aferim!”, co-scenaristul Florin Lăzărescu face stop-cadru asupra celor mai impresionante momente și propune publicului interpretarea variantei color a scenelor din filmul premiat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin cu trofeul „Ursul de Argint”, pentru cea mai bună regie.
Prezentarea expoziției de fotografie- documentară „AFERIM. OLEACA DE MAKING OF” a avut loc joi, 02 aprilie, la Institutul Francez. Cele 64 de fotografii desprinse din scenele de filmare din vara trecută au fost expuse într-o ordine aleatorie și în dimensiuni diferite. Grupate cîte patru sau nu, imaginile au reușit să redea atmosfera filmărilor, amploarea lucrărilor specialiștilor și frumusețea începutului secolului al XIX-lea. Culorile pestrițe ale hainelor, verdeața pădurilor, razele de lumină ce trec prin frunzișuri străbătînd întunericul, fumul rugurilor aprinse sau ceața dimineților sînt momentele care, puse în cadre ca firele unei sfori împletite, te fac să percepi mai bine ideea filmului și să trăiești povestea lui.
Potrivit autorului pozelor, selecția a fost făcută din aproximativ trei-patru mii de cadre și prin ele s-a dorit punerea în lumină a rolurilor principale, împărtășirea senzațiilor trăite la filmări și chiar să se stîrnescă atenția asupra filmului, care încă rulează în toate cinematografe. „Nu mă consider fotograf, eu sînt doar un scriitor care încearcă să spună povești cu aparatul de fotografiat. E o chestie care m-a învățat să merg a doua oară. Încerc să povestesc lumea așa cum o văd eu de patru-cinci ani de cînd am descoperit această pasiune, uneori chiar terapeutică”, a precizat Florin Lăzărescu.
Fotograful recunoaște că s-a gîndit din timp la o expoziție de fotografii despre film deoarece cadrele erau complexe „nu m-am putut abține, mai ales cînd erau, la un moment dat, vreo 200 de oameni pe cîmp, comunități de romi, sate întregi venite cu cățel, purcel, oi și alte lucruri, vreo 30 de mașini, macarale, a fost ceva care se merita pus în văzul spectatorului”, a mai adăugat Florin Lăzărescu.
Adaugă un comentariu