Album în nuanțe de gri al unei copilării regale
De pe scena Iașului 6 iunie 2017 Niciun comentariu la Album în nuanțe de gri al unei copilării regale 15Ateneul din Iași a găzduit joi, 1 iunie, începînd cu ora 17.00, vernisajul expoziției „Regele Mihai – O copilărie fericită”, compusă din 40 de panouri fotografice. La deschiderea expoziției au luat parte Andrei Cucu, fotograf al Centrului de Memorie Vizuală a Municipiul Iași, Irina Dabija, directorul Palatului Copiilor, prof. univ. dr. Bogdan Maleon, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași și Beatrice Todireanu, președintele Asociației „România Culturală”.
Andrei Cucu a vorbit despre tehnica fotografiilor care compun expoziția, temele principale fiind jocul și sportul. „Fotografiile înfățisează o perioadă pe care noi o știm doar din cărțile de istorie, transmițînd naturalețe prin culorile alb și negru, care redau autenticitatea acelor vremuri”, a explicat fotograful. Prof. univ. dr. Bogdan Maleon a povestit despre copilăria regelui Mihai, vegheată de regina Maria, care mărturisea într-un jurnal că era preocupată de aspectul fizic al copilului „pentru a fi iubit de supuși și pentru a ilustra perfecțiunea țării nou – constituite”. De asemenea, acesta a explicat că numele regelui a fost ales simbolic, pentru a ilustra unitatea națională. Profesorul a precizat că regele a avut o copilărie puternic influențată de momentele prin care trecea țara în acea perioadă, amintind despre renunțarea la tron a regelui Carol al II-lea, tatăl său, copilul devenind suveran la numai șapte ani. Tot într-un jurnal, este menționată replica copilului în momentul cînd devine rege.
„Înțeleg că sînt rege, voi fi cuminte. Dar pot să mă mai joc din cînd în cînd?”. Regele Carol al II-lea impune un nou sistem educațional, altul decît cel al învățării de acasă, militînd pentru egalitatea educațională, astfel că regele Mihai era tratat la fel ca ceilalți. „Fiind un copil regal, a fost victima unor experimente educaționale, apoi a fost supus unui proces de maturizare forțată. Mărturiile unor foști colegi arată că regele nu a fost niciodată premiant, făcea mari eforturi să obțină locul al doilea sau al treilea. A fost o personalitate de anvergură medie din punct de vedere intelectual, dar care și-a înțeles rolul și menirea”, a explicat prof. univ. dr. Bogdan Maleon.
Expoziția a fost organizată de Asociația „România Culturală”, în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române, fiind prezentată pentru prima dată anul trecut, tot de 1 iunie, la Teatrul Național din București, fiind expusă apoi la Brașov și Tîrgoviște. Fotografiile fac parte din colecția particulară a lui Iosif Berman, fotograful oficial al regelui Carol al II-lea.
de Antonela Tănăselea
Adaugă un comentariu