Andrei Șerban, cetățean de onoare al Iașului
De pe scena Iașului 10 ianuarie 2016 Niciun comentariu la Andrei Șerban, cetățean de onoare al Iașului 3Regizorul Andrei Șerban a primit sîmbătă, 9 ianuarie, la Opera Națională Română din Iași, titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Iași”. Distincția i-a fost acordată de către primarul interimar Mihai Chirica, după spectacolul de operă „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, pus în scenă chiar de către consacratul regizor. Înmînarea acestui titlu a fost anunțată încă de miercuri, de managerul Operei Naționale Române din Iași, Beatrice Rancea, în cadrul unei conferințe de presă. „E onorant să mă aflu aici, alături de dumneavoastră. Desigur, onoarea vine din partea celui care a acceptat să fie cetățean de onoare a municipiului nostru, care a adus atît de multe lucruri frumoase pentru Iași, și al cărui nume este un pilon de referință pentru cultura internațională, mondială și cea românească, pe care o reprezintă cu atîta onoare. Vă mulțumesc, maestre”, a spus primarul interimar Mihai Chirica, înainte de a-i înmîna distincția lui Andrei Șerban.
În cinstea regizorului, consultantul cultural internațional, Corina Șuteu a ținut un laudatio, iar cei care nu au putut fi prezenți au trimis un mesaj video pentru a-l felicita. „Andrei Șerban se definește prin vibrație și este senator de drept al spiritualității românești”, a afirmat actrița Rodica Mandache. Și ministrul culturii, Vlad Alexandrescu, a ținut să transmită felicitări artistului și a mulțumit „cetățeanului de onoare al Iașului” și „cetățeanului lumii” pentru „cunoașterea unei alte lumi”.
Regizorul Andrei Șerban a venit de mai multe ori în Iași de la New York pentru a prezenta, alături de artiștii Operei Naționale Române, spectacole precum „Indiile galante” de Jean-Philippe Rameau, „Troienele” de Euripide, „Lucia di Lammermoor”, piese de operă care au mai fost jucate și pe alte mari scene ale lumii. „Beatrice Rancea m-a sunat pe mine prima dată, la New York, ca să îmi propună să vin să lucrez la Operă, ceea ce nu mi s-a mai întîmplat niciodată, nicio casă de operă din România nu m-a invitat după celebrul controversat «Oedip». Deși nu par, eu am 17 ani și am încă foarte multe de învățat”, a spus Andrei Șerban.
În încheierea serii, regizorul a cerut sălii să țină un moment de tăcere în memoria compozitoarei Elizabeth Swados, creatoarea muzicii din „Trilogia antică” cu care a lucrat în tinerețe. În aceeași zi, artistul și-a lansat albumul bilingv „Regia de operă. Gânduri și imagini” semnat alături de Mihaela Marin, cuprinzînd fotografii din spectacole și note de lucru ale regizorului.
Adaugă un comentariu