Astăzi, poezia nu este menită să fie consumată
De pe scena Iașului 19 ianuarie 2014 Niciun comentariu la Astăzi, poezia nu este menită să fie consumată 5Interviu cu Ștefan Baghiu, cîștigătorul Opus Primus
Ștefan Baghiu s-a născut pe 25 decembrie 1992 și este student la secția Română- Franceză a Facultății de Litere din cadrul Universității „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. A debutat anul acesta cu volumul „Spre Sud, la Laceni” și a fost redactor al revistei studentești Echinox, în momentul de față lucrînd la un proiect muzical experimental.
Ce înseamnă pentru un poet tînăr acest premiu?
Nu știu ce să zic. Sînt destul de bucuros mai ales că sînt prieten cu Ion Mureșan și mă bucură faptul că sîntem amîndoi din Cluj și am luat premiul ăsta. Începusem să mă gîndesc la cum ar fi să iei un astfel de premiu deja de cînd am început să scriu cronică literară. Nu mă gîndeam cum ar fi să-l iau eu ci mai mult ce însemna el pentru cei care l-au luat. Pentru mine este și mai spectaculos mai ales că l-am primit după cîțiva dintre poeții tineri pe care îi respect cel mai mult, cum ar fi Dan Sociu, Dan Coman, Claudiu Comartin, Andrei Doșa, Anatol Grosu. Asta mă bucură de fapt cel mai mult, faptul că am intrat în liga asta recunoscută. La gală, cînd am urcat pe scenă, m-a impresionat cît de important te face să te simți faptul că ești alături de astfel de nume importante ale culturii românești. Sînt rare ocaziile pentru un scriitor din românia în care chiar să se simtă băgat în seamă și apreciat, iar faptul că la Botoșani a fost o festivitate atît de impresionantă pentru mine a contat mult.
Spuneai că sînt rare ocaziile în care un scriitor se simte băgat în seamă. Ți se pare că publicul consumă din ce în ce mai puțină poezie?
Poezia este de la sine o chestie care nu este menită să fie consumată de publicul larg, mai ales astăzi. Cunosc cîteva cazuri de poezie de consum și cred că asta reduce mult din capacitatea acestei poezii de a fi autentică și de a fi la un moment dat puternică în sensul progresist. Nu cred că valoare poeziei ține de cît de consumată este aceasta. Pentru mine cei mai valoroși poeți sînt încă necunoscuți publicului larg.
Deci valoarea unui poet ar fi invers proporțională cu numărul de cititori.
Nu fac o regulă din asta, dar se poate spune și așa.
Este mulțumitor nivelul poeziei care se face astăzi?
Este continuată o linie destul de bună începută din 2000. Cei care au urcat în anii trecuți pe scena din Botoșani sînt toți poeți foarte buni și astfel de poeți apar de la vîrste din ce în ce mai mici, 20-22 de ani. Încep să se formeze tot mai multe grupuri și grupări și mi se pare că se scrie din ce în ce mai bine, mai curat, iar la capitolul tehnic sînt din ce în ce mai bune.
Manolescu spunea la decernarea premiilor că această diplomă te obligă, într-o oarecare măsură, să nu scazi nivelul poeziilor tale. Îți faci griji că acest lucru s-ar putea întîmpla?
Lucrurile au drumul lor firesc. Nu aș putea să spun dacă o să reușesc. Nici nu știu care este nivelul, dar presupun că este unul destul de bun dacă am primit acest premiu, dar nu știu dacă există o rețetă ca să menții același nivel. Voi vedea ce se va întîmpla pe viitor. O să las lucrurile să meargă în ritmul lor natural.
Andrei MIHAI
Adaugă un comentariu