„Cele mai frumoase reportaje” au fost lansate de Viorel Ilișoi la Iași
De pe scena Iașului 18 mai 2017 Niciun comentariu la „Cele mai frumoase reportaje” au fost lansate de Viorel Ilișoi la Iași 130Jurnalistul și scriitorul Viorel Ilișoi a lansat volumul „Cele mai frumoase reportaje” duminică, 14 mai, de la ora 13.00, în Atrium din Pallas Mall. Lansarea a avut loc în cadrul Festivalului Internațional al Educației (FIE), la Tîrgul de Carte LIBREX, la aceasta luînd parte studenți și profesori de la Jurnalism din Iași, dar și cititori ieșeni familiarizați deja cu reportajele lui Viorel Ilișoi.
Prof. univ. dr. Daniel Condurache a prezentat cele 19 reportaje care alcătuiesc cartea lui Viorel Ilișoi, descriind faptul că acestea recompun imaginea unei Românii adevărate, departe de ceea ne este prezentat în multe ocazii pe canalele de televiziune. „Este atipic să ai curajul de a aduce în fața cititorului o antologie de reportaje cînd toată presa este într-o transformare teribilă”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Condurache. Acesta a vorbit despre tehnica narativă cu care și-a construit Viorel Ilișoi reportajele, acestea fiind construite în cele mai multe cazuri în jurul unor experiențe limită, dar și a întîmplărilor din societate scoase la iveală de viziunea și scriitura jurnalistului, întîmplări pe lîngă care trecem de mai multe ori fără să le observăm.
Viorel Ilișoi a spus publicului că Iașul reprezintă locul începuturilor sale în presă și că aici și-a dobîndit o parte dintre abilitățile care l-au ajutat ulterior să realizeze sutele de reportaje pe care le-a semnat în presa națională. „O carte rezonează altfel la Iași decît în alt oraș. În construcția cărții, unele texte au fost rescrise, astfel că, la final, am ajuns de la o carte de reportaje și să ajungem la una de literatură, chiar dacă m-am ferit mereu să spun că sînt scriitor. Din carte lipsesc multe texte, cred că am reportaje mult mai bune decît acestea”, a declarat Viorel Ilișoi. Acesta le-a precizat studenților că a tratat fiecare subiect din reportajele selectate pentru a fi publicate ca fiind unul sensibil, încercînd să treacă dincolo de aparența cotidiană, spunîndu-le celor prezenți să privească în profunzimea realității pentru a înțelege felul în care este ignorată umanitatea. „Ne-am învățat să privim prin etichete, să nu-i vedem pe oamenii de lîngă noi, ci imagini.”
Înainte de lansarea cărții, studenții de la Jurnalism s-au întîlnit cu autorul în Sala Senatului UAIC, unde au purtat o discuție despre structura, documentarea și redactarea reportajelor, Viorel Ilișoi îndemnîndu-i pe aceștia să caute oriunde merg, fără prejudecăți, subiecte care pot sta la rădăcina unui reportaj.
de Antonela Tănăselea
Adaugă un comentariu