Cum joacă boierii de azi
De pe scena Iașului 12 aprilie 2011 Niciun comentariu la Cum joacă boierii de azi 10
Cu prilejul celei de-a patra ediții a Festivalului Studențesc de Teatru Contemporan „ContemporanIS”, scenele Teatrului Național și cea a Casei de Cultură a Studenților au găzduit personaje cu aspirații la o lume nouă. De pe 4 pe 8 aprilie, moșneagul „Punguței cu doi bani” s-a emancipat, familiile s-au ridicat împotriva tradiției, iar copiii lor au învățat din greșelile maturității. Mari regizori au îmbinat povești cu lumea reală, pentru ca spectatorii să își creeze o nouă viziune asupra artei din prezent.
Marți seara, piesa „OO!”, o adaptare a poveștii „Punguța cu doi bani”, în regia lui Alexandru Dabija, a adunat în mica sală de la Teatru la Cub studenți mai mulți decît într-un amfiteatru. Decorul neconvențional, unde scena e în mijlocul scaunelor, a fost completat de luminile răsfrînte pe centrul acțiunii. Înghesuiți unul lîngă altul, spectatorii au putut privi cum găinile își potrivesc ouăle în cuibare. Din cele trei colțuri ale sălii, galinaceele colorate își fac loc printre spectatori și își așază cu chibzuință ouăle, „adevăratul buric al pămîntului”.
Sub pretextul unei simple povești, senzorialul Dabija redă o lume a satului plină de hore, muzică și adunări sfătești. Stratul licențios al limbajului e reflexia unui du-te-vino al tragi-comicului într-o lume modernă. Personajele fabuloase, actori ai Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț, surprind oameni simpli de la țară. Doar că aceștia au evoluat, iar acum au telefon mobil și se plimbă cu caleașcă dirijată de un neamț stilat, cult și dichisit. Cocoșul din povestea lui Creangă se transformă într-un pintenat cu vioara în mînă care le încîntă privirile găinilor moțate cînd trece prin bătătură. Iar Nuța, preferata babei, capul limpede al „afacerii” stăpînei avare, își plînge de milă că nu are curajul cocoșului de a cutreiera păduri în apărarea drepturilor sale. Se pare că și astăzi emanciparea este specifică numai bărbaților.
Crăciun în casa bătrînească
O perdea neagră face trecerea către lumea de dincolo în adaptarea piesei „Prînzul cel lung” în regia lui Florin Zamfirescu. Tot ea le prelungește suferința personajelor sale de a spune un „nu” lung, strigat sau șoptit, în fața hazardului.
Miercuri, 6 aprilie, studenții de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografie din București, au schimbat nota obișnuită a festivalului, drama mutîndu-se în locul unde tradiția strămoșească de a petrece un prînz în familie de ziua Crăciunului se moștenește din tată-n fiu.
Singurele noutăți aduse în cursul vieții personajelor sînt conflictele și frămîntările. Nașterile repetitive rămîn singurele traversări în ale pierderii și renașterii sufletului prin ochii copiilor, întruchipate de ușa albă, ferecată de trecerea timpului și de o perdea care marchează marea trecere. La aceeași masă, bînd același vin, mîncînd aceleași bucate alese, drama generațiilor Bayard, redată prin ochii maestrului, este prelungită de plecarea și întoarcerea membrilor familiei cu aceleași caractere, dar în timpuri diferite.
În viziunea sa doar anii trec, personajele rămîn aceleași, exponenții generației care urmează, purtînd aceleași nume. Vechea casă bătrînească își va primi imaginar o nouă cupolă, un nou decor, camere anexate, statornicia vremurilor fiind marcată doar de bradul împodobit cu ghirlande și de fereastra cu perdele albe, unde, într-o zi geroasă de 25 decembrie, crengile copacilor au prins chiciură.
Prieteniile de-o șchioapă
Joi seara, podeaua prăfuită a Casei de Cultură a Studenților a găzduit o producție clujeană, semnată scenic de Alexandra Pâzgu și regizoral de Medeea Iancu. „The H(eden) Garden” a promovat simplitatea decorului, a acțiunii și a naivității personajelor colorate, cuprinse de farmecul copilăriei. Spațiul de joc al celor șase copii aflați în podul casei se extinde pe întreaga suprafață a scenei, ținîndu-i pe cei din public în suspans cu orice replică adolescentină, însă fără a-i încărca cu empatie.
Jocurile copilăriei, redate prin ochii artiștilor, copleșesc spectatorii cu sunete de clopoței, mișcări de dans și suspansul unui scîrțîit de leagăn. Actorii dramei, un grup de tineri văzut ca un tot unitar, ilustrează etapele prin care omul se maturizează, de la primul sărut a doi inocenți care se tranformă peste ani într-o dureroasă despărțire, pînă la promisiunile abandonate ale prietenului pierdut. Acum, el se întoarce doar în spatele cortinei, jonglînd cu trei mere iluzorii. Măcar el va ajunge pe lună, așa cum își făgăduiseră cînd erau mici.
Cele trei zile de festival au zburat pe lîngă timp, lăsîndu-ne să contemplăm etapele și redescoperim miturile copilăriei. Păcat că în lumea adevărată a satului, nemții lipsesc.
Iustina AMBRONO
Adaugă un comentariu